Zorg om de zorg

Het is weer eens zover.

Het is blijkbaar van alle tijden. Het kabinet wil/moet gaan sleutelen aan de zorg. Zelf ben ik jaren in de gezondheidszorg werkzaam geweest, en regelmatig kwamen er onzalige berichten uit Den Haag.

Ziekenverzorging

Ziekenverzorging

Meestal schikten wij ons als verzorgende/verpleegkundige in die bezuinigingsmaatregelen. Hoe moet je als verzorgende of verpleegkundige nu gaan staken, je kunt toch moeilijk het werk gaan neerleggen.

De eerste bezuiniging waar ik als leerling ziekenverzorgende mee te maken kreeg was dat op het moment dat ik mijn diploma op zak zou hebben, dat ik op straat zou komen te staan. Van de groep van 15 leerlingen mochten er 2 blijven.

Zo kon het gebeuren dat ik met een diploma op zak een maand in de WW kwam. Maar door overal en nergens te solliciteren kwam ik uiteindelijk toch nog weer snel onder dak.

Op die manier kwam ik te werken in Wolfheze in het psychiatrisch ziekenhuis, nu Pro Persona

Ik draaide daar heel vaak nachtdiensten, altijd 7 nachten achter elkaar, maar vaak veel meer. Altijd in je eentje de wacht over ongeveer 30 oudere mannen. 2 x per nacht kwam een loopwacht van een ander paviljoen je even met de ronden helpen, maar soms ook niet, omdat er geen personeel was. Maar soms waren er noodsituaties, was dat het geval dan kon je een beroep doen op het nachthoofd, die in haar/zijn eentje de eindverantwoording had over ongeveer 900 patiënten, zo werden toen de bewoners/cliënten genoemd. Regelmatig toch wel hachelijke situaties meegemaakt omdat je in je eentje soms geen kant op kon.

Moesten er leuke dingen georganiseerd worden dan deed je dat veelal in je vrije tijd. Zelf ben ik ooit mijn halve vakantie bezig geweest om een thema dag (voor de afdeling waar ik werkte) voor het zomerfeest te organiseren, dat ieder jaar gehouden werd. Het was hard werken, maar door een groot saamhorigheidsgevoel onder het personeel lukte het meestal wel om de zaak draaiende te houden.

Toch besloot Den Haag eind jaren 70 dat er bezuinigd moest worden. Dit werd ons de mensen die werkte in de zorg echt te dol.

Zo ontstond in samenwerking met de vakbonden de actie ” Help, de verpleging verzuipt” De actie riep op tot meer handen aan het bed, en het betrof een ludieke actie.

Het hoofd van het paviljoen waar ik werkte was zeer actief bij de AbvaKabo, en heel erg goed in het organiseren van acties. En zo kon het gebeuren dat er een prima stiptheidsactie op poten werd gezet in Wolfheze.

In het personeelscentrum bevonden zich op de dag van de actie allemaal personeelsleden die een vrije dag hadden. Maar ze waren niet echt vrij want ze konden op ieder moment opgeroepen worden om op hun afdeling bij te springen, als de nood aan de man was. Ieder moment kon de telefoon gaan, en kwam er een Witkar (soort bestelbus op stroom) voorrijden om diegene die nodig was op te halen.

De bedoeling van die dag was om de zorg volgens het boekje te gaan leveren. Niet dat dat niet gebeurde, maar om aan die verwachting te voldoen, konden wij als personeel vaak niet eens een pauze nemen. Telkens als er op enig moment personeel te kort was om goede zorg te leveren, werd dat genoteerd, en de tijdsduur werd op de minuut nauwkeurig in kaart gebracht.

Er werden die dag zelfs opnamen gemaakt binnen ons paviljoen, en uitgezonden op de televisie.

Aan het einde van de dag bleek dat er een behoorlijk aantal manuren te kort was. Uiteindelijk heeft die actie wel resultaat gehad. Maar op een gegeven moment moest er toch salaris ingeleverd worden.

Parkeerplaats voor personeel

Parkeerplaats voor personeel

Begin jaren 80 was het weer zover. Er ontstond een verschrikkelijke onrust omdat er een functiewaardering systeem op poten werd gezet. Het gevolg was dat de meesten van mijn collega’s er behoorlijk in salaris op achteruit gingen, of totaal niet meer konden groeien in hun schaal. De laatste jaren worden niet alleen maar de mensen die in de zorg werken getroffen, maar nu ook de mensen die de zorg nodig hebben.

Er staat van alles te gebeuren in de gezondheidszorg, en ik houd mijn hart vast. Hoe gaat dat straks allemaal uitpakken ???.

Is er in de toekomst nog zorg voor mensen die zorg nodig hebben ???

Is dit de toekomst voor mensen die in de zorg werken ???

Dit onderstaande filmpje van Hans Gadiot. kwam ik vanmorgen tegen op facebook. Zover zal het niet komen, maar toch het gaat er allemaal zeker niet beter op worden lijkt mij.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )