Zomersneeuw (Schoraas) in Eerbeek.

Dan laat je gisteravond om 23.30u de hond uit, en dan ben je ineens getuige van een zeldzaam schouwspel .

Vanuit het niets begonnen honderden (misschien wel duizend) witte eendagsvliegen/haften (Ephoron virgo) te vliegen in het licht van de lantaarnpalen, waardoor het leek alsof het begon te sneeuwen. Onder de lantaarnpalen op de grond, krioelde het eveneens van de eendagsvliegen/haften, waarvan je het wapperen van de vleugels zelfs kon horen. De meesten vonden een vroegtijdig einde in spinnenrag wat onder lampen hing. Ze hebben maar 1 doel, zich voortplanten, en vervolgens te sterven binnen een paar uur. Na ongeveer 3 kwartier was alles weer verdwenen, alsof het nooit had plaats gevonden.

Vanmorgen vond ik alleen nog wat dode exemplaren, of de vleugels. Normaal komt dit fenomeen voor langs de grote rivieren, geen idee waarom dit in Eerbeek plaats vond. Via de onderstaande link (2016) is meer info te vinden, over Zomersneeuw, met prachtige beelden van Ruben Smit.

Naturetoday : Zomersneeuw is er weer


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )