Vorig weekend troffen we in een weiland in de buurt van Brummen tussen Hall en Tonden een grote groep Toendra Rietganzen aan.
Toendra Rietganzen (Anser serrirostris) zijn in de omgeving waar ik woon een zeldzame verschijning, dus mijn mond viel dan ook al open van verbazing.
De vogels waren op hun gemak aan het foerageren . Gaandeweg zag ik ook enkele Kolganzen (Anser albifrons) en Grauwe Ganzen (Anser anser) tussen de Toendra’s lopen.
De afstand wat net iets te ver om de individuele vogels goed te kunnen bekijken, want in stilte hoopte ik dat er een zeldzame Taiga Rietgans (Anser fabalis) zich in die grote groep zou bevinden. Deze soort meende ik al ik al een keer ontdekt te hebben bij de Alba plas in de buurt van Apeldoorn, maar helaas is die waarneming tot op heden onzeker.
Maar omdat de verschillen zo minimaal zijn tussen beide soorten (snavel Kleur), besloot ik om groepjes op de foto te zetten met daarop vogels die met het blote oog net iets van de massa verschilden (voor mijn gevoel dan).
Vervolgens wilde ik de vogels nog op de film vast leggen, maar met die afstand had mijn camera toch wel enigszins moeite dus het werd allemaal erg schokkerig.
Op het moment dat ik filmde werd de hele groep ineens opgeschrikt door een luidroepende overvliegende Raaf, en zo stom, ik zwiepte met de camera al filmend richting de Raaf.
Gelukkig kwamen de ganzen weer terug en landen weer keurig netjes in het weiland.
Toen was pas goed te zien hoe mooi en opvallend hun oranje gekleurde poten zijn.
Door allerlei omstandigheden nam ik gisteravond pas echt de tijd om mij over de foto’s en het filmpje te buigen.
Eerste conclusie van mezelf ; waardeloos gefilmd , behalve dan die prachtige ingezette landing van de vogels.
Maar daarna toch nog eens heel langzaam handmatig het filmpje beeldje voor beeldje opnieuw bekeken, daardoor was het beeld minder schokkerig. Ineens meende ik bij het bekijken van de beelden een andere soort gans op de beelden te zien, in ieder geval kleiner dan de anderen, met een donkere snavel en (wel moeilijk te zien) met een andere pootkleur.
Snel de foto’s bekeken, en ja hoor tot mijn verbazing heb ik van die zo op het blote oog afwijkende vogel een toch redelijk goede foto genomen, en wonder boven wonder zijn op de foto de rose gekleurde poten goed te zien .
Snel de foto op de Facebookpagina van het AVN (Apeldoorns Vogel Net) geplaatst) waar ik ook lid van ben.
Binnen no time kreeg ik reactie van 1 van de leden, en die bevestigde mijn vermoedens.
Een voor deze omgeving zeer zeldzame verschijning de Kleine rietgans (Anser brachyrhynchus)
Op zo’n moment ben je even blij , maar aan de andere kant baal je ook wel een beetje, dat je je er op dat moment niet van bewust was, dat er iets bijzonders voor je neus stond, en dat je niet gelijk al die middag de foto’s en de film had bekeken.
Balen, omdat dan tenminste de andere leden van de AVN ook nog de kans hadden gehad om de vogel te bewonderen in het echt, daarvoor is het forum onder andere, per slot van rekening ook bedoeld.
Maar ja helaas kan ik de tijd niet meer terug draaien.
Het is nu 1 maal een feit dat een dag jammer genoeg nog steeds maar 24 uur heeft.
Kleine rietgans (Anser brachyrhynchus) Vooraan links van het midden op de foto
( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )
( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )