Vallen en weer opstaan

Vallen en weer opstaan, ging het allemaal maar zo simpel. Maar vandaag was het eindelijk dan zo ver ik durfde een wandeling in het Deelerwoud weer aan. Na een aantal valpartijen was het lange tijd niet echt verantwoordelijk om zover buiten de bebouwde kom te wandelen.

We troffen het, het was mooi weer, en het was er heerlijk rustig. Overal vogels aan het zingen, of aan het alarmeren. Jonge vogels vlogen achter ouders aan luid schreeuwend om een hapje . We waren nog maar goed en wel aan het lopen, toen we de Koekoek hoorden roepen, en even later hoorden we er zelfs 2, die al roepend achter elkaar aanvlogen. Een Kleine bonte  Specht vloog rakelings langs manlief, en verdween tussen de bomen. We waren daar in het Deelerwoud al een half jaar niet meer geweest, en dat was te zien ook . Op verschillende plekken was er vooral aan de randen van het bos heel veel uitgedund. Maar dit uitdunnen was met zorg gedaan, het zorgde ervoor dat er wat meer open plekken aan de rand van het bos kwamen. Af en toe vloog een vlinder op, maar die waren bijna op 2 handen te tellen. De eerste dagvlinder een Groentje (Callophrys rubi) vloog vanuit een boom naar beneden tussen al het groen. Met moeite kon ik hem weer terug vinden, zo ging dit vlindertje in zijn omgeving op.

Het tweede vlindertje ook een dagvlinder een Hooibeestje (Coenonympha pamphilus)gaf die problemen gelukkig niet, want deze let zich goed bekijken. Af en toe vlogen er wat Grasmotten op en wat Spannertjes (nachtvlinder), die totaal de rust niet hadden om even iets langer te blijven zitten. Maar zover ik het kon bepalen, betroffen het allemaal Gewone heispanners (Ematurga atomaria). Maar over het algemeen heel weinig vlinders. Een mannetjes Roodborsttapuit was niet echt gecharmeerd van onze aanwezigheid.

Heel onverwachts zag ik in de verte iets bewegen tussen de bodem begroeting. Het bleek een Vos te zijn die even later uitgebreid zijn of haar behoefte ging doen. De afstand was behoorlijk, en opeens was hij of zij weer helemaal verdwenen tussen de begroeiing. Hoe dan ook een prachtig moment.

Het werd ondertussen steeds warmer, 2 Wilde eenden waren verkoeling aan het zoeken bij een plas water.

Tot mijn grote verbazing kwamen er ook nog eens 2 Wintertalingen aanvliegen, om even een bad te nemen. Je verwacht van alles bij zo’n plas/drinkplaats, maar geen Wintertalingen eind mei.

We liepen weer verder, en het werd steeds warmer. Heel in de verte in een rustgebied zagen we een aantal Damherten in de zon liggen. Een mooie foto maken ging bijna niet, omdat er zoveel trillingen in de lucht zaten door de warmte Het beeld werd helemaal vervormd. Ulli de hond begon het ook redelijk warm te krijgen, want hij begon een kuil te graven, en ging daar met zijn voorpoten in, om wat verkoeling te zoeken. We besloten om zoveel mogelijk de heide te verlaten, en de paden te nemen onder de bomen.

Overal waren Meikevers bezig om op te stijgen, eerlijk gezegd is het lang geleden dat ik zoveel Meikevers op 1 dag heb gezien.

Op een stuk liggend dood hout was een werkster van een Bloedrode Roofmier (Formica sanguinea) druk bezig om een Slijmzwammetje los te krijgen van de stam .


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )

Prachtig om te zien, een klein insect met zoveel kracht in de kaken. Helaas kreeg ze het niet voor elkaar, en gaf ze de moed op. Een eindje verder staarde een Groene Zandloopkever (Cicindela campestris) mij aan. De kever leek bijna op een buitenaards wezen, met verschrikkelijke grote kaken. Ook de mestkevers lieten zich zien, soms lopend, maar meestal vliegend. In de uitwerpselen van vermoedelijk een Vos was een Platydracus chalcocephalus druk bezig, een kever uit de Kortschildkevers familie. Geen idee of de kever daar zijn eieren in afzet, of dat de uitwerpselen voedsel voor de kever is. Ik weet het eerlijk gezegd niet  Net voordat we het Deelerwoud verlieten passeerde er nog een 6 tal Damherten. We zijn er eindelijk weer geweest, in het prachtige Deelerwoud, hopelijk komen we er snel weer terug.