Uitzending Hart van NL

Voor wie de uitzending gemist heeft..

”© HVNL Kerstdiner: Het recept van Annelies van Klinken
Gepubliceerd: 22 december 2013 om 21:04 Update: 25 december 2013 om 08:17

Het is bijna kerst en iedereen denkt terug aan het jaar dat achter ons ligt. Voor Hart van Nederland was het weer een jaar vol aangrijpende verhalen. Natuur was in 2013 ongekend populair. Documentaires op tv scoorden miljoenen kijkers en een film over het leven in onze eigen Oostvaardersplassen ging groots in première. Hart van Nederland ging op zoek naar de Prachtplek van Nederland. Na een hevige strijd en 40.000 stemmen verder, kwam de steengroeve in Winterswijk als winnaar uit de bus. Met inzender Annelies van Klinken en boswachter Tjibbe Hunink kijken we terug en vooruit, want voor de oehoes is de paartijd alweer begonnen. Hier het recept.

Erwtensoep met roggebrood

Ingredienten:

– 1,5 liter water

– 150 gram groene erwten (diepvries)

– 200 gram spliterwten

– 500 gram speklap of karbonades

– 1 bouillontablet

– 1 selderijknol

– 1 bos bladselderij

– 1 winterpeen

– 2 preien

– 1 rookworst

Extra:

-roggebrood

-katenspek

-1 x rode wijn

-1 x druivensap

-1 x jus d’orange

-1 x mineraalwater

Bereidingswijze

Laat de erwten en spliterwten in ruim heet water een uur weken. Gooi het weekwater niet weg, maar zet daarin de erwten samen met vlees en spek op het vuur. Breng de massa geleidelijk aan de kook en houd de soep een uur tegen de kook aan. Schuim regelmatig af. Voeg toe: zou (of 1 of 2 bouillontabletten), de gewassen, in stukken gesneden prei en selderijknol, laat alles nog een uurtje doorsudderen op laag vuur. Haal met de schuimspaan vlees en spek uit de soep. Haal alle botten en botjes eruit en doe het vlees terug. Snijd het spek in plakken, wrijf de hele erwten met een houten lepel tegen de wand van de pan fijn. Laat de soep op laag vuur doorsudderen en voorkom door regelmatig roeren dat er een korst op de bodem van de pan ontstaat. Roer, als de soep bijna klaar is en de massa mooi glad en smeuïg, de fijngesneden bladselderij erdoor. Uw Oudhollandse erwtensoep is nu klaar. Laat de rookworsten in een apart pannetje met water wellen. Vooral niet koken! Is de worst klaar, snijd hem dan in plakjes en voeg die naar verkiezing toe aan de soep, of geef ze apart op het bord. Geef bij erwtensoep roggebrood. Dat kunt u besmeren met boter en dan beleggen met het in plakken gesneden spek uit de soep of met de rookworst. U kunt ook kiezen voor beleggen met katenspek. Dat is wel een extra aanschaf, maar het resultaat loont de kosten.”

https://www.hartvannederland.nl/nederland/gelderland/2013/hvnl-kerstdiner-het-recept-van-annelies-van-klinken/

Opname met Hart v NL in de Steengroeve Winterswijk