Time Out

Het was alweer even geleden dat ik een blog op deze website achter gelaten had, maar daar had ik natuurlijk wel mijn redenen voor.

Wat was namelijk het geval, vanaf het 1 op het andere moment stond er op alle pagina’s van de website een vreemde tekst in de header .

En daar was ik op z’n zachts gezegd niet erg blij mee.

1 ding was zeker de oorzaak moest zo snel mogelijk aangepakt worden, voor ik door Google op de Blacklist gezet zou worden.

Maar ja dan moet je de oorzaak wel weten.

Geluk bij een ongeluk, heb ik al een aantal maanden door omstandigheden alle tijd, dus kon ik dan ook al mijn tijd besteden in de zoektocht naar de oorzaak van het probleem.

Door alle plugins van de website 1 voor 1 te verwijderen kwam ik er uiteindelijk achter dat 1 van de plugins de oorzaak was.

Plugins heb je hoe dan ook nodig voor een WordPress website, omdat niet alles standaard wordt meegeleverd. Vooral een plugin voor de beveiliging is bijna een vereiste.

Maar eerlijk is eerlijk, een aantal plugins gebruik ik alleen maar voor de lol.

Regelmatig krijg je bericht van WordPress dat je de plugins moet bijwerken, zodat alles Up to date is.

Dit doe ik altijd trouw, om te voorkomen dat er een beveiligingsrisico ontstaat.

En toch was een Visitor Counter plugin die al een tijdje meedraaide op de website, de oorzaak van het probleem.

Nadat de bewuste plugin overal verwijderd was, verdween de tekst in de Headers als sneeuw voor de zon.

Een aantal dagen later kwam ook de webhoster nog met een waarschuwing, dat elke WordPress site die Pingback heeft ingeschakeld (die standaard is ingeschakeld) kon worden gebruikt om DDOS -aanvallen(Distributed Denial of Service Attacks) in te zetten tegen andere websites.

En zo iets wil je natuurlijk voorkomen. Dus van al mijn sites de Pingback uitgezet, en gecontroleerd met de link die de webhoster gaf, of mijn WordPress site werd misbruikt voor DDOS.

Gelukkig was dat niet het geval.

Wel besloot ik om alle plugins nog eens heel kritisch te bekijken, en zonder dat je het in de gaten hebt, ben je er dan al gauw weken zoet mee.

Maar gelukkig de boel draait weer naar behoren, deze Time out was hoe dan ook even hard nodig.