Tijd voor Pearl (deel 1)

Het lijkt eindelijk weer eens allemaal de goede kant op te gaan.

Met onze dochter en haar nieuwbakken gezin gaat gelukkig alles voorspoedig, kinderen groeien als kool, wat wil een mens nog meer.

Toch wel heel bijzonder als je voor het eerst je kleinkinderen thuis op bezoek krijgt.

Kun je nog zien wie wie is vraagt mijn dochter. Eerlijk is eerlijk, zo op het eerste gezicht lijken ze wel erg veel op elkaar.

Prompt zit ik er natuurlijk naast. Tijd voor een nieuwe bril ???

Als even later de 2 mannekes uit hun maxi cosi worden gehaald, dan zie ik het verschil aan de verschillen in lengte .

Maar feit is dat onze kleinzonen wel heel veel op elkaar gaan lijken. Zou het dan toch een eeneiige tweeling betreffen.

Volgens onze dochter moet dat haast wel het geval zijn , omdat o.a de oortjes gespiegeld zijn, dat wil zeggen de vorm van de oortjes. Dit schijnt bij een eeneiige tweeling vaak het geval te zijn.

Ik hoop in ieder geval dat ik ze later wel uit elkaar kan houden, maar of een nieuwe bril daarbij kan helpen ????

Voorlopig is het gelukkig alleen maar genieten geblazen, want ondanks dat het al een tijdje geleden is dat de jongste dochter nog in de luiers zat, is het toch allemaal toch heel vertrouwd.

Leuke weetjes over tweelingen

Steeds meer tweelingen,

Wist u dat er de laatste jaren steeds meer tweelingen worden geboren. Dit heeft verschillende oorzaken. Doordat vrouwen op steeds latere leeftijd kinderen krijgen worden er meer tweelingen geboren, want de kans op een tweeling is groter naarmate je ouder bent. Ook door IVF is de hoeveelheid tweelingen gestegen, over het algemeen worden er meerdere bevruchte eicellen teruggeplaatst, als er meerdere volgroeien krijg je een tweeling.

Eigen taaltje,

Wist u dat 40 % van de tweelingen tussen de anderhalf en tweeënhalf jaar een eigentaaltje heeft? Vaak is het taaltje verdwenen voordat je het goed en wel in de gaten hebt, doordat de kinderen in dezelfde tijd ook gewoon leren praten. Hoe meer je met je kinderen praat, liedjes zingt en voorleest, hoe sneller de kinderen hun taaltje kwijtraken. Vaak vullen tweelingen elkaar aan: de een begint een verhaal, de ander maakt het af. Laat een kind dat met een verhaal begint het uitpraten. En daarna mag de ander zijn of haar ervaringen vertellen.

Gespiegelde tweelingen,

Wist u dat ongeveer 25 procent van de tweelingen wordt geboren als gespiegelde eeneiige tweelingen. Fysieke kenmerken zoals moedervlekken verschijnen op exact de tegenovergestelde plek en als de één linkshandig is, is de ander rechtshandig. Ook haarkruinen of onregelmatige tanden zijn in spiegelbeeld. In sommige gevallen zijn zelfs interne organen als het hart en de longen gespiegeld.

Vingerafdrukken,

Wist u dat een tweeling nooit volledig identieke vingerafdrukken heeft? Ieder mens heeft een verschillende vingerafdruk, ook eeneiige tweelingen die verder volledig identiek zijn. Het kan wel dat de vingerafdrukken erg op elkaar lijken, maar helemaal hetzelfde kan niet.

Kans op een meerling,

Uit statistisch onderzoek is gebleken dat ongeveer 1 op de 100 zwangerschappen leidt tot een tweeling. Maar eenderde van deze tweelingen is eeneiig. Een identieke tweeling wordt dan ook slechts na 1 op de 250 zwangerschappen geboren. Drielingen komen nog veel minder vaak voor: volgens de cijfers wordt slechts bij 1 op de 8.000 bevallingen een drieling geboren. De gevallen waarbij een vrouw spontaan zwanger raakt van meer dan drie kinderen zijn nog veel zeldzamer.

Jongens of meisjes ?

De kans dat je meerling bestaat uit meisjes is overigens groter dan de kans op meerdere jongetjes. Hoe meer baby’s, hoe kleiner de kans is dat er een jongen bij zit. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Bij een twee-eiige tweeling is de kans ongeveer 50 % dat je een jongetje en een meisje krijgt. De kans op twee kinderen van hetzelfde geslacht is eveneens ongeveer 50%

Bron; Tweelingenonderzoek.nl