Stoomtreinliefhebbers

Vandaag zijn onze kleinzoons jarig 2 jaar oud alweer, waar blijft die tijd toch, vraag ik mij wel eens af.

Het gaat zo hard allemaal, het is bijna niet bij te sloffen. Steeds meer woorden hoor je nu, en steeds meer zinnen worden er gebruikt. Vandaag waren wij bij hun thuis, en de woonkamer was natuurlijk mooi versierd, en nog wel met hun grote favoriet, een slinger in de vorm van een stoomtrein. Ze straalden beiden van oor tot oor, en wezen steeds maar weer de muur aan, waarop de trein met hun namen erop te bewonderen was.

Verjaardags slinger

Verjaardags slinger

Gisteren waren ze nog bij ons, en dan ontkom je er niet aan, want dan moet de stoomtrein live bewonderd worden. Wij hebben het geluk dat we er niet ver voor de deur uit moeten, want de lijn van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij loopt door onze woonwijk heen. Tijdens de vakantieperiode passeerd de stoomtrein 4 keer Eerbeek, en komt dan ook door onze wijk heen.

Vroeger toen onze kinderen nog klein waren was dat al zo, 1 Toehoeoeoeoeoeoeoeoet, en je zag overal kinderen vandaan komen, met maar 1 doel rennen, rennen, rennen, want de stoomtrein komt eraan. Soms stonden kinderen al een tijdje te wachten, soms met hun ouders, soms met een opa of oma, en soms alleen maar in afwachting van de vorm die een stuiver (die ze op de rails hadden gelegd),had aangenomen, nadat de trein eroverheen gereden was.

En nu staan wij er ook weer regelmatig. Vorig jaar nog vlogen beiden zowat van schrik nog uit de buggy bij het harde geluid van de stoomtrein, nu toeten ze net zo hard mee.

Daan & Koen-06-08-2013

Daan & Koen-06-08-2013

Als ze bij ons, of bij de andere opa en oma in Eerbeek zijn, dan ontkom je er bijna niet aan, om richting de spoorbaan te gaan als de stoomtrein in aantocht is, en die is van afstand al luid en duidelijk te horen. Ondertussen heb ik ook al heel wat keren de stoomtrein gefilmd, zodat de kleinzoons de filmpjes op deze website kunnen bekijken, en manlief heeft ook nog een aantal stoomtreinfilmpjes voor hun op een USB stick gezet, zodat ze de filmpjes ook op de televisie kunnen bekijken. Ook liedjes over treinen vinden ze prachtig, en zelfs een ansichtkaart die de bewoners van Eerbeek met de gemeenteraadsverkiezingen in de brievenbus kregen van de plaatselijke PvdA, werden door onze kleinzoons dagen lang vertroeteld, tot ze helemaal verkreukeld waren, omdat er een stoomtrein op de kaart stond afgebeeld.

De ansichtkaart

De ansichtkaart

Een hele grote belevenis was dan ook een ritje met de stoomtrein, en een bezoekje aan het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Het is 1 van de laatste keren dat de trein nog langs komt, want de zomervakantieperiode zit er bijna op, en dan is het weer wachten tot de herfstvakantie.

En uitgerekend vandaag op hun verjaardag was de stoomtrein betrokken bij een ongeluk.

Vanmiddag toen ik aan het wandelen was met de hond, zag ik de stoomtrein al in de verte. Niets in de gaten, totdat ik mij op een gegeven moment afvroeg waar de trein toch bleef. Toen ik op een gegeven moment weer het spoor moest oversteken (in het buitengebied), zag ik de trein nog steeds op de zelfde plek staan. Pas toen moest ik weer aan het berichtje denken, die manlief had gekregen, over een ongeluk daar in de buurt. Toen ik inzoomde met de camera die ik bijna altijd bij mij heb, zag ik het al.

Botsing Stoomtrein VSM 21-08-2014

Botsing Stoomtrein VSM 21-08-2014

De stoomtrein was bij een ongeluk betrokken, en ik zag allemaal hulpdiensten, en passagiers die de trein verlieten. Snel manlief gebeld, en die wist al te vertellen dat er gelukkig niemand gewond was geraakt. Thuis via het nieuws van Omroep Gelderland, vernam ik dat er een botsing was geweest met een personenauto, die in de greppel naast het spoor was beland. Gelukkig was er niemand gewond geraakt, ook de persoon in de auto niet. Best wel sneu voor al die stoomtreinliefhebbers, voor wie er een abrupt einde kwam aan het ritje, en die 1 voor 1 de stoomtrein moesten verlaten, want de stoomtrein bleek zwaar beschadigd, net als de auto. Maar ik denk dat de meesten toch blij waren dat ze er met de schrik van afkwamen.

Op een gegeven moment moest ik even aan mijn kleinzoons denken, en ik was blij dat ik ze op dat moment niet bij mij had, want dan had ik heel wat uit te leggen. Hun stoomtrein kapot, en dat nog wel op hun verjaardag.