Park Vliegbasis Soesterberg

Vandaag zijn we naar Park Vliegbasis Soesterberg geweest op de Utrechtse Heuvelrug.

Vroeger was dit een NAVO luchtmachtbasis, en verboden voor iedereen. Maar nu is het terrein op de meeste plekken het hele jaar door toegankelijk.  De voormalige startbaan is echter maar een gedeelte van het jaar geopend voor publiek, van 15 augustus tot 15 maart (in verband met het broedseizoen) en laten wij nu net vandaag op 15 augustus een bezoek brengen aan het gebied.

Wat een geweldig gebied is dit, dat hadden we echt niet verwacht . Er was bos, heide, en heel veel schraalgrasland met heel veel soorten (bijzondere) bloemen.

Overal kwamen we ook nog stukjes geschiedenis tegen, zoals segmenten van de Berlijnse muur, maar ook het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’ .

Wij waren daar wel met een doel, of beter gezegd, ik had een doel voor ogen . Ik wist namelijk dat er zeldzame Kommavlinders (Hesperia comma) voorkwamen, een vlinder uit de familie van Dikkopjes (Hesperiidae). die ik nog nooit had gezien.

Maar na aankomst, en na even gezocht te hebben zag ik er al een paar vliegen, en kreeg ik de kans om een paar mooie foto’s te maken. Prachtige vlinder en ik ben blij dat ik er niet 1 maar 9 heb gezien. Maar eerlijk gezegd , er was zoveel meer te zien , ik kwam ogen tekort . Voor het eerst heb ik een Harkwesp (Bembix rostrata), en een Sabelsprinkhanendoder (Sphex funerarius) gezien (beiden ook zeldzaam), maar ik vond ik ook nog Echt bitterkruid (Picris hieracioides) een nieuwe soort voor mij, en ik zag in een flits een Ringslang voorbij kruipen.

De dag vloog voorbij , en we gaan er zeker weten nog een keer naar toe, en misschien gaan we met de kleinzoons nog een keer naar het Nationaal Militair Museum op het terrein, maar daar hadden we nu de puf, en de tijd niet meer voor .