Natuurgebieden

Willinks Weust – Steengroeve

Het natuurreservaat Willinks Weust (kalkgebied) met bijzonder Blauwgrasland, het oude Heksenbos (Eiken-Haagbeukenbos) en de achterste Steengroeve de Prachtplek van 2013 (Staatsbosbeheer) vooral bekend om de Oehoe, vormen samen een heel bijzonder N2000 gebied in Winterswijk

Steengroeve - Winterswijk

Steengroeve – Winterswijk

Deelerwoud

De hele Veluwe valt onder N2000 Een prachtig gebied is het Deelerwoud van Natuurmonumenten
Dit bestaat uit uitgestrekte bossen en prachtige heidevelden in een glooiend landschap. Een gebied waar de Raaf zich laat horen, en waar je van alle kanten bekeken wordt .

Deelerwoud

Deelerwoud

Cortenoever

Het N2000 gebied Rijntakken omvat 4 deelgebieden, waaronder de Uiterwaarden van de IJssel bij Cortenoever (gemeente Brummen).
Dit is zo’n gebied dat ligt in een bocht van de kronkelende IJssel (Kronkelwaard) met hoogteverschillen van 2 tot 3 meter, waar bijzondere flora voorkomt.

Cortenoever

Cortenoever

Leusveld

Landgoed Leusveld (gemeente Brummen) is een N2000 gebied met oud gemengd bos, (gedeeltelijk rabatbos) en kruidenrijke graslanden in de van Natuurmonumenten.
5 soorten Spechten kun je hier zien, maar ook de Kleine IJsvogelvlinder voelt zich thuis in dit gebied.

Het Leusveld

Het Leusveld

Duinen Van Goeree

De Duinen Van Goeree & Kwade Hoek in Zuid-Holland vallen onder N2000. De duinen die ontstaan zijn in de middeleeuwen zijn ook in de winter de moeite waard om te bezoeken.

Duinen van Goeree

Duinen van Goeree

Kootwijkerzand

De hele Veluwe valt onder N2000 Een heel bekend gebied is het Kootwijkerzand (gemeente Barneveld) het grootste stuifzandgebied van West Europa. Om te voorkomen dat het zand straks begroeid is met ongewenste planten, wordt momenteel het hele gebied afgegraven.

Kootwijkerzand

Kootwijkerzand

Wooldse Veen

Het Wooldse Veen een N2000 kwetsbaar Hoogveen gebied in Winterswijk, waar een grens gepasseerd wordt , en de Levendbarende hagedis je de weg over de vlonder regelmatig versperd. Op dit moment zijn er herstelmaatregelen .

Wooldse Veen

Wooldse Veen

Veluwezoom – Posbank

De hele Veluwe valt onder N2000 . Een heel bekend gebied is de Posbank in Nationaal Park Veluwezoom (gemeente Rheden) van Natuurmonumenten.
De paarse heide trekt ieder jaar weer heel veel bezoekers .

Veluwezoom-Posbank

Veluwezoom Posbank

Roerdal

Het Roerdal (N2000) waar een zijrivier van de Maas, de Roer zich bijna ongehinderd een weg door een prachtig glooiend landschap meandert .

Het Roerdal

Het Roerdal

Nationaal Park Duinen van Texel – De Slufter

De Slufter in Nationaal Park Duinen van Texel een uniek kweldergebied N2000 op Texel . Waar het zoute Noordzeewater via kreken door het gebied stroomt. Waar de toegang voor de Texelaar het schaap van Texel verboden is, maar waar de Lamsoren, volop groeien en bloeien.

De Slufter

De Slufter

Polder Arkemheen

Polder Arkemheen bij Nijkerk een prachtig plas/drasgebied N2000 ideaal voor weidevogels (Staatsbosbeheer Randmeren). Het resultaat van samenwerking tussen agrariërs en Staatsbosbeheer. Samenwerken kan !

Polder Arkemheen

Polder Arkemheen

Engbertsdijksvenen

De Engbertsdijksvenen een hoogveengebied N2000 in Overrijssel bij Vriezenveen in de buurt. Waar in het voorjaar de Heikikker zijn best doet om blauwer dan de weerspiegeling van de lucht in het water te worden.

Engbertsdijksvenen

Engbertsdijksvenen

Bekendelle

De Bekendelle (beek en dal) op z’n Achterhoeks de Bekkendelle in Winterswijk N2000 waar de Bosbeekjuffer nog vliegt .

Bekendelle

Bekendelle

Empese en Tondense Heide

De Empese en Tondense Heide een prachtig N2000 gebied in de gemeente Brummen, waar de Wielewaal nog zijn dudeljolied zingt, en dat dankzij
Natuurmonumenten is behouden .

Empese en Tondense Heide

Empese en Tondense Heide