Nationaal Militair Museum

Vandaag zijn we met onze kleinzoons naar het Militair Museum in Soesterberg geweest. De mannen hadden nog vakantie, en wij hadden het tijden geleden al beloofd om daar met z’n viertjes naar toe te gaan .

Manlief zag het wel zitten om het stuk te rijden, dus zo gezegd zo gedaan.

Wij waren vorige jaar voor het eerst daar geweest, maar dan meer voor de oude vliegbasis en de natuur daar om heen. Toen al viel ons het museum op, maar we hadden er toen geen behoefte aan om naar binnen te gaan.

Maar vandaag zijn we samen met de jongens binnen in het museum geweest. Je kunt binnen rondlopen tussen tanks, pantservoertuigen en vliegtuigen, en er hangen ook nog eens een groot aantal vliegtuigen aan het plafond!

De mannen vonden het net als ons indrukwekkend, maar vooral heel erg leerzaam. Er is in het museum veel informatie te vinden over de militaire geschiedenis van Nederland, maar je vind er ook heel veel informatie over de ”Koude Oorlog”, en de dreiging vanuit de toenmalige USSR (Unie van Socialistische Sovjetrepublieken).

Er was toen vooral heel veel onderlinge dreiging tussen Oost en West met atoombommen. Daarom kwamen de Amerikanen de luchtmacht versterken, en ze werden gestationeerd in Soesterberg.

De vredesbeweging was heel actief tijdens de Koude Oorlog, en ook dat was terug te vinden in het museum, er hingen allemaal posters uit die tijd in een aparte ruimte . Voor manlief en mijzelf allemaal heel herkenbaar, en leuk om weer terug te zien.

Na de val van de Berlijnse muur vertrokken de Amerikanen uit Soesterberg.

Ook buiten hebben de kleinzoons zich prima vermaakt, ze waren behoorlijk onder de indruk van de grote delen die daar stonden van de Berlijnse Muur !  Maar de Stormbaan van maar liefst 500 meter lang viel bij de mannen helemaal in de smaak. Het was al met al een geweldige maar  indrukwekkende dag .

 


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )

Park Vliegbasis Soesterberg