Let op ! Het Egelseizoen is weer begonnen !

Gistermorgen toch even behoorlijk geschrokken. Waar ik steeds voor waarschuw door berichten te delen op sociale media van Egelbescherming.nl en andere Egelopvang, overkwam mij gisteren zelf. De groene container moest aan de weg , en omdat deze nog niet helemaal vol zat, wilde ik snel nog snel even uit de voortuin een gedeelte van een siergraspol wat dood was gegaan in de container doen.

Gelukkig deed ik alles handmatig, want ik wilde alleen maar dat stuk loszittende pol verwijderen, en voorkomen dat huisjesslakken, en andere insecten mee de container in zouden verdwijnen.  Het viel mij op dat er onder de omhoog gekomen wortellaag van deze totaal verdroogde siergraspol een kuil zat vol met dor blad, en tot mijn verbazing begon dat blad te bewegen, en kwam er een volwassen Egel te voorschijn , en bleken er ook nog eens zeker 4 jongen in die ondiepe kuil te liggen.

Moeder ging er in eerste instantie vandoor, maar gelukkig kon ik haar nog net op tijd pakken, en in een krat plaatsen die manlief mij toereikte. Ik besloot om de Egelbescherming te raadplegen, voordat ik nog meer schade zou aanrichten.  Met kunst en vliegwerk hebben we het nest met support van de Egelbescherming geprobeerd te herstellen.  Omdat de moeder een poging had gedaan er vandoor te gaan , hebben manlief, een buurman en ikzelf, over het nest heen, de bovenkant van een oude knaagdierenkooi geplaatst, en Egelvoer en water bij het nest gezet. Daarna hebben we moeder weer bij haar jongen in het nest gezet, en de familie toegedekt met droog siergras. De kooi werd verzwaard met stoeptegels en daarna lieten we de familie met rust.

Op het moment dat de schemer gisteravond al flink was ingevallen, heb ik heel voorzichtig de kooi weer weggehaald . Op gepaste afstand wachtte ik samen met een buurvrouw af, op wat er zou gaan gebeuren. We hoorden op een gegeven moment dat moeder egel zich te goed deed aan de gedroogde meelwormen in het Egelvoer. Na een tijdje en veel geritsel in de bladeren zagen we haar naar de tuin van onze naaste buren lopen, om even later de straat over te steken, naar een andere tuin. En toen verdween ze uit het zicht. De kleintjes had ze keurig netjes afgedekt met blad , want er was helemaal niets meer zichtbaar . Een geluk bij een ongeluk is dat de jonge Egels al wat ouder waren, want als ze nog maar net waren geboren had de moeder haar jongen waarschijnlijk dood gebeten. Ook zie je na een verstoring vaak, dat het moederdier de jongen gaat verslepen naar een andere plek. Gelukkig vond deze moeder de verstoring blijkbaar niet zo erg, want vanmorgen was ze weer terug in het nest. Het lijkt erop dat het gezinnetje de draad weer opgepakt alsof er niets is gebeurd.

Het hoekje in onze voortuin met het Egelnest is nu voor langere tijd taboe . Over een aantal dagen gaan de jongen samen met moeders er op uit om eten te zoeken, en als ze 6 weken oud zijn, dan zijn ze al helemaal zelfstandig, maar overdag blijven ze gebruik maken van het nest.

Om te overwinteren gaat moeder straks een nieuw nest voor zich zelf maken, maar de jongen gaan overwinteren in het nest waar ze zijn geboren. Als ze alle gevaren overleven, hebben wij tot zeker volgend jaar mei Egels in onze voortuin.

Familie Egel

Familie Egel