Je hoort hem wel, maar je ziet hem niet !

Er komt een vogeltje voor in Nederland, wat je heel goed hoort, maar nauwelijks te zien krijgt, laat staan dat je hem op de foto krijgt.

Het is een vogel die iets groter is dan een Winterkoning, roodbruin van kleur, met een vuilwitte onderkant.
Hij heeft een verborgen levenswijze, altijd in de buurt van water, in de dichte begroeiing van de oeverzone, het zijn echte kruip en sluip vogeltjes .
Je kunt hem herkennen aan een kortdurende harde zang, bijna explosief .
Gelukkig komt de bewuste vogel met de naam Cetti’s Zanger (Cettia cetti), als broedvogel steeds meer voor in Nederland, dat was een aantal jaren geleden namelijk niet het geval.

Gehoord had ik Cetti’s Zangers al vaak genoeg, en ook had ik ze al een paar maal redelijk kunnen zien, maar een foto maken, dat is toch wel even een andere verhaal .

Vandaag heb ik na lang wachten op 1 plek, eindelijk een Cetti’s Zanger (Cettia cetti) op de foto kunnen zetten.

Net als altijd liet ook deze Cetti’s Zanger zich prima horen, soms kwam het geluid dichtbij vanuit de rietkraag naast mij, maar toch kon ik hem maar niet ontdekken. Maar na een uurtje wachten zag ik een Cetti’s Zanger onder in de rietkraag bewegen . Even later vloog hij laag over het pad naar het riet aan de andere kant van het pad, maar daar kon ik hem niet meer terugvinden. Maar opeens klonk vanuit de rietkraag naast mij weer de explosieve zang, en weer vloog de Cetti’s Zanger naar de overkant van het pad . Nu kon ik hem wel even volgen in de onderste laag van het riet.

Ik kon wel een paar foto’s maken van een door het riet kruipende vogel , maar nu had ik de pech , dat een toevallig passerende wandelaar mij het zicht ontnam.
Weer was ik de Cetti’s Zanger kwijt, en omdat ik langzamerhand stalbenen had gekregen van het lange staan, besloot ik het voor gezien te houden. Na een klein stukje te hebben gelopen , hoor ik opeens een Blauwborst (Luscinia svecica) zingen.

Blauwborst - Luscinia svecica ♂️

Blauwborst – Luscinia svecica ♂️

k zag gelijktijdig de Blauwborst ook zitten op een paal, en gelukkig zag hij mij niet .
Onverstoorbaar ging de Blauwborst door met zijn zang, wat dat betreft kon mijn dag al niet meer stuk. Gelukkig had ik door het bewegen ook weer wat gevoel terug in mijn benen gekregen, en daarom besloot ik toch maar weer terug te gaan, en nog een poging bij de Cetti’s Zanger te wagen.

Op het moment dat ik bijna aankwam op de bewuste plek, komt er opeens vanuit een struik, een roodbruine vogel, van tak op tak omhoog geklommen.
Het was de Cetti’s Zanger en hij liet zich eindelijk eens prachtig bekijken, en ik kreeg zelfs de kans om een paar foto’s en een filmpje te maken, en op het eind van het filmpje is ook nog even de zang te horen.

Bijna had ik de moed opgegeven, maar achteraf ben ik blij dat ik toch heb doorgezet.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )