Inktzwarte dag

Gisteren leek een prachtige dag te worden, de zon scheen weer eens, en we mochten voor het eerst in het nieuwe jaar oppassen op onze kleinzoons.

Het was genieten, wat gaan die 2 toch hard. Ze kunnen nu met woorden al heel duidelijk maken wat ze bedoelen, en dat maakt het een stuk gemakkelijker. Nog niet eens zo lang geleden, werd er een speeltje over het hekje in de keuken gegooid als 1 van de 2 het niet eens was met zijn broer. Nu kunnen ze elkaar met woorden al heel veel dingen duidelijk maken.

Woorden, taal, muziek, schrijven, schilderen, tekenen, beeldhouwen, fotograferen, noem maar op, het zijn allemaal middelen om je te uiten. Wij mensen kunnen ook nog eens lachen en huilen. Dieren communiceren veel met lichaamstaal, die voor de diersoorten onderling dan ook weer een verschillende betekenis kunnen hebben, denk maar eens aan het zwaaien met de staart, dat een totaal andere betekenis heeft bij hond en kat.

Er zijn mensen die graag op zichzelf zijn, en er niet zo’n behoefte om met anderen om te gaan, maar anderen willen graag deel uit maken van een groep.

Overal in de wereld sluiten mensen zich aan bij groepen, denk maar aan de politiek en het geloof, maar soms wordt je door anderen ook ongewild gerekend tot een groep, terwijl je dat zelf helemaal niet wilt.

Wat genoten wij gisteren van onze kleinzoons, de morgen vloog dan ook voorbij.

Nadat ze tussen de middag hun boterhammetje hadden gegeten, was het tijd voor hun middagdutje. Ze vielen beiden als een blok in slaap.

Tijd om even naar het NPO nieuws te kijken dat al was begonnen, en dan is het eerste wat je ziet een agent die op de straat ligt, en zich nog probeerd op te richten, en wat lijkt te zeggen tegen de man in het zwart die op hem afloopt met een groot wapen, en dan is het beeld voor een moment zwart, en hoor je alleen het geluid van een wapen, en op het moment dat het beeld weer terug is, lijkt al het leven te zijn verdwenen van de agent die op de straat ligt. Al snel werd er duidelijk wat er zich had afgespeeld.

Het satirische weekblad Charlie Hebdo, was al vaker in het nieuws geweest, maar wat daar gisteren in Parijs is gebeurd……

Gisterenavond wilde ik iets op deze site zetten, maar ik kon geen woorden vinden, dus heb ik een tekening gemaakt.

Anderen vonden die woorden wel.

Vandaag kwam ik dit interview tegen op het internet,van de burgemeester van Rotterdam Aboutaleb .

Om 11.00u was er 1 minuut stilte op de Nerderlandse radio en televisie zenders, en om 12.00u was er stilte in Frankrijk en is deze donderdag door de Franse president uitgeroepen tot nationale dag van rouw.

Door je te uiten door middel van woorden, en in gesprek te gaan met anderen, heb je grote kans dat de lucht opklaart,

als alleen de kogels nog spreken, weet je dat er uiteindelijk alleen maar een dikke mist van rokende wapens achterblijft.

© Annelies van Klinken 2015