In de ban van de Lammergier

Er werd tot mijn grote verbazing melding gemaakt van een Lammergier (Gypaetus barbatus) die zou rondvliegen boven  Nederland. Ze vloog zelfs hier in de buurt rond. Ze was al gezien bij Terlet, boven Park de Hoge Veluwe, en boven het Deelerwoud. De laatste dagen verbleef ze schijnbaar in de buurt van Lemele in Overijssel.

De Lammergier is een enorme roofvogel, die je vaak in berggebieden kunt aantreffen, zoals in Spanje en Frankrijk hier in Europa De Lammergier heeft ongeveer een spanwijdte van 2.50 tot wel 2.80 meter ! Ik ken de vogel alleen uit de boeken. Vroeger gingen er verhalen rond dat de Lammergier lammetjes greep, en vervolgens liet vallen vanaf grote hoogte. Daarom werd de vogel volop bejaagd . Op de lagere school las ik ooit een verhaal over een Lammergier die kleine kinderen had meegenomen in zijn nest hoog in de bergen.

Feit is dat de Lammergier heel zuinig met zijn of haar energie omgaat .

Door gebruik te maken van de thermiek net als zweefvliegers, kan de Lammergier urenlang in de lucht cirkelen zonder ook maar een vleugelslag te maken.

Voor zover ik weet jaagt de Lammergier ook niet. De Lammergier leeft van de botten van dode dieren. De snavel van de Lammergier kraakt kleine botten moeiteloos, of hij slikt ze in zijn geheel door. Als het bot te groot is, dan laat hij die te pletter vallen vanaf grote hoogte op een rotsblok. Het maagzuur van de Lammergier heeft er totaal geen moeite om de botten te verteren. Omdat bijna geen andere dier de botten van dode dieren eet, kan de Lammergier weken vooruit met een karkas van 1 dood dier.

Vandaag besloten wij om op goed geluk richting Lemele te gaan, want het begon bij mij toch wel behoorlijk te kriebelen. Voor mijn gevoel was het nu of nooit.

Bij aankomst (ongeveer 9.30u) op de Archemerberg bij Lemele was de Lammergier gelukkig op de aangewezen plek aanwezig . Het was een kwestie van volg de fotografen.  Ergens halverwege de berg zag ik haar . Ze zat op een behoorlijke afstand, en was afwisselend wat aan het veren poetsen, en en aan het dutten.

Manlief en ik hebben het tafereel een tijdje bekeken, en toen besloten we nu we er toch waren , om een wandeling door het prachtige gebied te maken. Onderweg troffen we nog een Koekoek aan, altijd leuk . De steilheid van het wandelpad brak ons eerlijk gezegd wel een beetje op ,maar we hadden het zeker niet willen missen.

Bijna beneden gekomen op een andere plek en vanuit een andere hoek zagen we de Lammergier nog wat beter. Er leek wat meer beweging in de vogel te komen.  Op een gegeven moment pakte ze een poot van een Ree (ik meen een hoefje te zien) en begon ze de poot te kraken met haar snavel (zie video). Rond 11.30u begon ze met een tak te sjouwen, en vloog ze even op .

Wij vervolgden onze plek naar beneden, en bleven nog even staan kijken, en dat was maar goed ook , dat we nog even bleven staan, Want rond 11.45 vloog ze ongeveer 5 minuten een aantal rondjes, achterna gezeten door een Buizerd, ze kwam zelfs over ons heen vliegen, en leek ons allemaal eens goed te bekijken vanuit de lucht, om vervolgens weer te landen op de zelfde plek. Echt geweldig om te zien, en een ervaring die wij niet snel gaan vergeten.

Naschrift :

*Deze Lammergier betreft een vrouwtje die voorzien is van een zender. Ze heeft zelfs een naam, namelijk Eglazine en ze maakt deel uit van een herintroductieprogramma van VCF (Vulture Conservation Foundation) in Frankrijk. Via de zender wordt ze hier in Nederland gevolgd door Hans Pohlmann ( voorzitter VCF in NL).

*26 mei is een andere Lammergier die tot mijn grote verbazing ook in Nederland verbleef met de naam Angèle, tegen een windmolen gevlogen, en heeft dit helaas niet overleefd

*Ongeveer een maand later vloog Eglazine weer de kant van de Veluwe op en verbleef daar nog weken. In de 2e week van oktober verdween ze voorgoed uit Nederland . Helaas heb ik nooit meer een glimp van haar opgevangen, maar ik hoop dat het haar goed vergaat.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )