Horen is scoren.

Eind februari werd er op waarneming.nl melding gemaakt van een Zwartkoprietzanger (Acrocephalus melanopogon) , in de buurt van de Blauwe Kamer bij Wageningen/Rhenen.

Als het klopt, en de vogel wordt goed bevonden door de CDNA (Commissie Dwaalgasten Nederlandse Avifauna) dan zou dit de 3e voor Nederland zijn. Normaal gesproken bevinden Zwartkoprietzangers zich het gehele jaar door in Zuid-Europa in de buurt van Middellandse Zee.

De dagen na de vondst van de Zwartkoprietzanger was het behoorlijk druk op de Grebbedijk in Rhenen. Op 4 maart op een mooie zonnige middag gingen wij er ook heen . Manlief bleef in de auto zitten, en ik liep naar de plek toe . Gelukkig was het op dat moment nog niet zo druk, maar dat veranderde snel . De Zwartkoprietzanger heb ik toen uitstekend gehoord, maar never en nooit niet gezien.

De afgelopen week zijn we nog een keer geweest, toen de zang gehoord van de Zwartkoprietzanger, en de bewegingen onder in het riet gezien van de vogel, maar daar bleef het bij . Het was toen behoorlijk koud daar op die dijk, en er stond behoorlijk wat koude wind.  Maar hoe dan ook het was wel de moeite waard, ik heb een mooie Zeearend, en een Havik zien overvliegen, en volop Cetti’s Zangers horen zingen.

Zwartkoprietzanger - Acrocephalus melanopogon Rhenen - Hoornwerk aan de Grebbe Grebbedijk (Utr.)

Horen is scoren ! Zwartkoprietzanger – Acrocephalus melanopogon Rhenen – Hoornwerk aan de Grebbe Grebbedijk (Utr.)

Voor mijzelf had ik het besluit genomen om er niet meer naar toe te gaan, maar het bleef kriebelen. Vandaag besloot ik toch te gaan voor een herkansing, een zichtwaarneming, en misschien wel een foto.

Aangekomen op de dijk was het nog vrij rustig, en eerlijk gezegd heb ik mij geen moment verveeld. In de verte kwamen groepen Kraanvogels over, en ook de Havik kwam liet zich weer zien. Ik zag Staartmeesjes, en een IJsvogel, en op verschillende plekken hoorde ik de Cetti’s Zangers weer zingen. Een eind verderop liet een Groene specht zich ook een paar maal horen.

Geleidelijk aan werd het wel wat drukker op de dijk, ook wel fijn, want nu konden meerdere ogen naar beneden in het riet turen, en meer kans op een zichtwaarneming.

En eindelijk na een tijd wachten kwam vandaag mijn wens uit, en de wens van velen met mij.  Op een gegeven moment liet de Zwartkoprietzanger zich op momenten weer kort horen, en opeens kwam hij heel even een klein stukje omhoog vanuit het riet. Ik heb hem (al was het kort) goed kunnen zien, maar een foto is helaas niet gelukt, want een arm van iemand anders ontnam mij op dat moment het beeld . Het is helaas niet anders geen foto, en niet op bewegend beeld, maar ik heb hem wel gezien .

NB 14 maart is de Zwartkoprietzanger voor het laatst gezien en op 15 maart voor het laatst gehoord. Helaas geen herkansing meer, moeten we toch een keer naar Griekenland, grapte ik tegen manlief.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )