Hart van NL de Steengroeve in Winterswijk

De afgelopen dagen zullen nog lang in mijn herinnering blijven.

Begon de week eerst al met het feit dat het VARA programma Vroege Vogels een filmpje van mij over de Kleine Vuurvlinder graag wilde gebruiken voor een item, nog geen dag later benadert Staatsbosbeheer mij of ik toestemming wilde geven voor een interview/item met Hart van Nederland van SBS6. Dat naar aanleiding van 2 filmpjes die ik ingezonden had om voor de titel titel Prachtplek van Nederland in aanmerking te komen. BLOG OVER DE NOMINATIE

Ik was totaal verrast, dit had ik totaal niet verwacht.

Maar goed, toestemming gegeven en toen kon het zomaar gebeuren dat presentatrice Gallyon van Vessem samen met producer Frank ? en cameravrouw Julia ? de volgende dag bij ons in de achtertuin stonden.

Frank Herfst en Gallyon van Vessem en een cameravrouw van SBS6 HvN (Foto gemaakt door Geert van Klinken)

En natuurlijk ging dit allemaal niet allemaal zoals gepland.

Een kwartier voor dat het team van SBS6 zou arriveren stonden de steigerbouwers van de firma Van Steenbeek uit Dieren ineens bij ons in de achtertuin, om steigers te gaan opbouwen.

Door omstandigheden liepen geplande schilderwerken al lang niet meer op schema, en uitgerekend net voordat de opnames zouden plaats vinden wilden zij hun steigers gaan opbouwen.

Maar gelukkig na overleg en telefoontjes over en weer tussen de steigerbouwers en hun werkgever, kregen we de tijd die we nodig hadden voor de opname.

Steigerbouw Van Steenbeek uit Dieren; TOP!

En zo kon het gebeuren dat ik even later met presentatrice Gallyon op de bank in ons achtertuintje koffie zat te drinken en de aanwezigheid van de camera regelmatig vergat.

Na ongeveer een uur ging het richting de steengroeve in Winterswijk . Geert en ik voorop in onze auto, de anderen achter ons aan.

Bij de Steengroeve aangekomen regende het ondertussen al behoorlijk.

Maar dat mocht de pret niet drukken.

Er werd gelijk gestart met het maken van opnamens bij de observatiewand van de Oehoes, waarbij de cameravrouw Julia toch wel behoorlijke toeren moest uithalen met die camera van circa 15 kilo.

Na ongeveer een half uur kwam de boswachter van van Staatsbosbeheer Tjibbe Hunink aangelopen, en kregen wij toegang tot een gebied waar sporadisch mensen mogen komen.

En dan wordt je even stil van zoveel moois.

Gallyon van Vessem van SBS6 HvN en Tjibbe Hunink Boswachter v Staatbosbeheer

Nog maar nauwelijks met de afdaling naar beneden begonnen passeerden wij een plukplek van de Oehoe. Houtduif en Vlaamse Gaai had er op het menu gestaan. Ondertussen speurde Tjibbe de wand af op zoek naar de jonge Oehoes, maar die lieten zich niet zien.

Frank Herfst en Gallyon van Vessem en een cameravrouw van SBS6 HvN en Tjibbe Hunink Boswachter v Staatbosbeheer (Foto gemaakt door Geert van Klinken)

Een eindje verder naar beneden verkoos ineens een haas het hazenpad te verkiezen, via de toch wel steile achterwand was deze in no-time de groeve uit.

Ondertussen moesten wij goed uitkijken waar we liepen, want overal sprongen er jonge Bruine Kikkers Rana temporaria in het rond, en daar kwam nog bij dat het ook nog eens spekglad was door al die regen.

Dat ondervond ook Frank de producer, die met statief en al onderuit ging.

En dan ineens sta je beneden op een plek waar de geschiedenis van mijoenen jaren is blootgelegd, en waar de natuur min of meer zijn gang kon en kan gaan.

Overal plantjes die je ergens anders niet zo gauw tegen komt.

Tjibbe tilde regelmatig stukken steen op en onder vrijwel iedere steen zat wel een Kamsalamander Triturus cristatus , allemaal in hun landfase.

Kamsalamanders

Sinds mijn jeugd geen Kamsalamander meer gezien, en zeker niet in de landfase.

Het verbaasde Tjibbe dat er nog geen berichten binnenkwamen van verontruste kijkers van de webcamera (later kwamen die meldingen wel binnen), want op een gegeven moment kwamen we er niet onderuit, om door het beeld van de opgestelde camera te lopen.

Terwijl we richting het meertje in de groeve liepen ontdekte Geert ineens een grote vogel boven ons. De Oehoe

Al die tijd had de Oehoe ons in de gaten gehouden niet zichtbaar voor ons, en nu met een paar krachtige vleugelslagen ons het nakijken gaf.

Maar even later had Tjibbe gevonden waar hij al steeds naar op zoek was, de prachtige Rugstreeppad Bufo calamita .

Nog een eindje verder pakte Tibbe een plat brok steen op , en wees ons daarbij op de verschillende laagjes waar uit het bestond. Vervolgens begon hij heel voorzichtig die laagjes af te pellen.

De Steengroeve laat niet alleen een hele bijzondere Flora en Fauna zien , maar geeft ook geheimen uit een ver verleden prijs.

Beneden in de Steengroeve

Fantastische plek gewoon, en door de nominatie voor Prachtplek van Nederland mochten wij daar die middag rondlopen. En toen was het al weer voorbij, en ruim 2 uur later.

Allemaal waren we behoorlijk onder de indruk van wat we gezien hadden.

Na afscheid te hebben genomen van Gallyon, Frank en Julia, was het weer back to realitiy.

Maar niet voor lang want als toegift kregen Geert en ik, van Tjibbe, nog een rondleiding om de Groeve heen.

Een fantastische belevenis, en een dag om nooit te vergeten.

De Steengroeve Winterswijk, voor mij in ieder geval de Prachtplek van Nederland .

BEKIJK Hier HET FILMPJE OM TE STEMMEN