Geelgors dialect

Het was al weer een tijdje geleden dat ik in mijn eentje erop uit was geweest in de natuur.
Gewoon op mijn dooie gemakje lekker rondstruinen ergens in een natuurgebied in de buurt.

Weken lang alleen maar met de gezondheid van manlief bezig geweest, het leek wel of er niets anders meer was. Ineens doet het er allemaal niet mee toe, en probeer je alleen nog maar te overleven, in manlief zijn geval zelfs letterlijk en figuurlijk.
Vooral het wachten, de onzekerheid, de angst, het werkte allemaal heel verlammend.
En dan ineens krijg je goed nieuws, er zijn geen kankercellen meer gevonden bij manlief.
Dan is er blijheid, en heb je voor het gevoel het grootste geluk van de wereld, en kun je samen weer de hele wereld aan.
Maar een poosje daarna, voel je pas hoe moe je bent, en ineens slaat die vermoeidheid in alle hevigheid toe, en vraag je je af waar de tijd toch is gebleven.
Toen manlief in het ziekenhuis belande in de laatste week van februari was het nog winter en behoorlijk koud.
Nu weken later is het volop lente, en komt het besef dat al die mooie veranderingen in de natuur langs je heen zijn gegaan.
Vorige week was het een mooie middagdag, en manlief bood aan om mij ergens af te zetten.
Het klonk voor mij als muziek in de oren, we pakken de draad weer op.

En zo kon het gebeuren dat ik op een heerlijke middag vorige week, liep rond te struinen op de Empese en Tondense Heide in de buurt van Eerbeek.
Een prachtig Natura 2000 gebied, en waar ik al een tijdlang (Blog 14 maart 2014) niet geweest was. Het gebied is behoorlijk op de schop gegaan, heel even leken voor mij gevoel de herstel werkzaamheden verkeerd uit te pakken. Maar gelukkig,het gaat met het gebied de goede kant op.

Empese en Tondense Heide

Het was op die dag nog behoorlijk rustig, voor wat de vogels en de insecten betrof, maar toch had ik het geluk, dat een prachtige Geelgors man

Geelgors – Emberiza citrinella ♂️

Geelgors – Emberiza citrinella ♂️

in een boom  naast mij, zijn zeer bescheiden deuntje begon te zingen, en lukte het mij voor het eerst dat ik daar een filmopname van kon maken.

Vandaag kreeg ik via Youtube een mailtje met de vraag waar de opname gemaakt was, en op welke datum, dit in verband met een gezamenlijk project van de Charlesuniversiteit in Praag;en een aantal andere instellingen,.onder anderen ook in Engeland en Nieuw Zeeland

In dit project worden geluidsopnamen van Geelgorzen verzameld, want het blijkt dat Geelgorzen op verschillende plekken in de wereld, verschillende Dialect typen van zang hebben.

Nooit geweten dat dit onderzoek bestond, wel leuk dat door deze geluidsopname wereldwijd de Empesche en Tondensche Heide in Brummen weer even op de kaart wordt gezet.

In ieder geval was het een prachtige middag, en hopelijk zullen er nog velen volgen, want dat zou betekenen dat het met manlief zijn gezondheid weer voorspoedig gaat.

Yellowhammer-Dialects

http://www.yellowhammers.net/recording/view/4418

Wereldkaart met de plekken van verschillende typen zang


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )