Eerbeek de Korenmolen

De molen

Lijnolie

De Eerbeekse oliemolen is de enige nog werkende bovenslag watermolen van Nederland. Vroeger werd er olie geslagen uit beukennootjes maar toen ze erachter kwamen dat er tijdens het proces een giftige stof vrij kwam werd dat verboden. Tegenwoordig wordt er alleen nog olie geslagen uit lijnzaad. De lijnolie wordt in de molen verkocht en kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het onderhoud van houten tuinmeubelen.

Water

Door allerlei oorzaken stroomt er in de Eerbeekse Beek op het moment niet voldoende water om de molen te laten olieslaan. Er wordt hard gewerkt om dit probleem op te lossen, dit gaat echter nog wel een aantal maanden duren. Kijkt u onder: Eerbeekse Beek voor meer informatie. In het verleden kon de oliemolen door medewerking van Papierfabriek Coldenhove bijzondere dagen draaien. Helaas is het oppompen van water door papierfabriek Coldenhove op dit moment niet meer mogelijk.
(Bron; Grand Café De Korenmolen)


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )