Een bijzondere afTrap van de lente op een vrijdag in februari

De lente moet nog beginnen, maar dat gevoel hadden wij afgelopen vrijdag totaal niet. Het begon ’s morgens al tijdens de wandeling met Ulli onze hond, overal hoorde ik de vogels weer fluiten, ondanks dat het nog behoorlijk fris was.

We zouden er een dagje op uit. Broodjes, wat te drinken, en water voor Ulli mee, eerst richting Amsterdam . Het was ondertussen al prachtig weer geworden, de zon scheen volop. Voorbij Schiphol zouden we de snelweg verlaten, maar dat liep even anders , want we kwamen terecht op de Kiss & Ride van Schiphol, waar het ongelooflijk druk was. Wonder boven wonder, hadden we ook weer snel de uitrit te pakken . En toen ging het richting het dorpje De Zilk in de buurt van Hillegom.

In de bollenvelden van De Zilk zou zich een hele bijzondere vogel ophouden namelijk een Kleine Trap. Maar de vraag was, of hij of zij er nog zou zitten, want de vogel was nog niet gemeld bij Waarneming.nl. Het zou wel heel jammer zijn, maar eerlijk gezegd hield ik er wel rekening mee. Maar 5 minuten voor aankomst kwam er toch een melding binnen. Toen wij op de plek aankwamen was er gelukkig plaats genoeg om op de daarvoor bestemde plek te parkeren.

Er stonden wel een aantal mensen, maar er kwamen ook een aantal mensen aanlopen, om te vertrekken. Hoe dan ook manlief bleef in de auto, om even bij te tanken, en ik vroeg aan 1 van de mensen of de Kleine Trap nog aanwezig was, maar die was natuurlijk net daarvoor een eind naar achteren gevlogen. Er kwamen ondertussen nog wat mensen bij staan, en ineens riep iemand, ‘kop donkere dwarslijn”. Ik zag van alles, maar niet de kop, en ineens zag ik de Kleine Trap lopen, maar wel heel ver weg van de plek waar wij stonden. Een aantal mensen stapte in de auto om helemaal naar de andere kant van het bollenveld te rijden, maar ik bleef bij de achterblijvers.

Kleine Trap - Tetrax tetrax

Kleine Trap – Tetrax tetrax

En dat was maar goed ook, want we kregen hulp van een Buizerd, die de Kleine Trap aan het schrikken maakte, waardoor hij of zij op de wieken ging , en een eindje verderop, maar dichterbij de waterkant, terecht kwam. en daar stonden wij, de achterblijvers. Voor mij was het een kwestie van een klein stukje lopen, en toen had ik de Kleine Trap in beeld, samen met een Meerkoet.

De vogel doet in eerste instantie denken aan een Fazantenhen, maar is vooral een hele zeldzame dwaalgast in Nederland . Normaal komt de Kleine Trap in Portugal, Spanje, Marokko en meer zuidelijke landen voor, maar aangezien ik daar nooit kom, en ook niet denk te komen, was deze ontmoeting wel heel bijzonder.

Of het een vrouwtje of een jong mannetje betreft, daar zijn de echte kenners nog niet over uit . De volwassen mannetjes hebben in het voorjaar een zwarte kraag. De Kleine Trappen eten, zaden knoppen, kevertjes slakjes en dergelijke, en zie je dan ook echt niet lopen in keurig gemaaide graslanden. De vogel kwam niet super dichtbij, maar ik heb hem of haar toch redelijk kunnen bekijken.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )

Na een uurtje gingen we richting de Polderbaan bij Schiphol, manlief zijn favoriet de A-380 kwam daar binnen. Ik kon daar mooi even met Ulli wandelen, en we hadden mooi de tijd om even een broodje te eten.

Daarna ging het door naar naar Limmen in Noord Holland op zoek naar nog een andere zeldzame gast, namelijk een Meenatortel of Oosterse Tortel.

Prachtig dorpje, met een heel oud kerkje, en een mooi pleintje , manlief kon daar een uiltje knappen, en ik ging op zoek naar de Tortel. Maar helaas die was net een paar minuten voor onze aankomst in een tuin gevlogen en niet meer terug gevonden volgens een man op de fiets. Samen met een echtpaar, en jongen die ook aankwam op de fiets, hebben we nog een hele tijd daar de omgeving lopen afzoeken. We zagen een paar Turkse Tortels, maar die hele bijzondere niet. Jammer, maar er zijn ergere dingen.

Nadat manlief weer voldoende had bijgetankt ging het richting IJmuiden, en hebben we een heerlijke wandeling gemaakt op de Zuidpier. Heerlijk voorjaarsweer was het, overal liepen Steenlopers, Strandlopers en stonden er Meeuwen op de uitkijk. Af en toe lieten 2 paartjes Scholeksters zich horen, en een Roodkeelduiker nam alle tijd om zich eens goed te poetsen .


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )

Het is eigenlijk een hele rare omgeving daar in IJmuiden, een wereld met 2 gezichten. Industie, containerschepen, zoals een enorme roestbak, uit 1984 de BONTRUP AMSTERDAM (IMO: 8110681, MMSI: 308271000) een Self Discharging Bulk Carrier schip.varend onder de vlag van de Bahamas.

Na de wandeling ging het weer richting auto, en na een patatje gegeten te hebben gingen we na een prachtige dag weer richting huiswaarts, weer terug naar onze nieuwe werkelijkheid, die we voor even (bijna) konden vergeten .