Een belletje horen rinkelen.

Vanmiddag richting Apeldoorn vertrokken. Er werden in de wijk de Maten Pestvogels gemeld, en het bleek zelfs een groepje van 8 te zijn.

Ik heb gelukkig al een paar maal het genoegen gehad om een Pestvogel-Bombycilla garrulus, in 2010 in Eerbeek, in het echt te mogen zien, maar nog nooit een groep.

Dus snel even op Waarneming.nl gekeken, en daar werden de vogels vanmorgen om 8.30u nog gemeld, en de plek was ook keurig netjes aangegeven.

Apeldoorn is vanuit Eerbeek niet zover, dus we waren er dan ook binnen no time.

Op de beschreven plek aangekomen, was er natuurlijk geen Pestvogel te bekennen.

Ik hoorde ook nergens het geluid van rinkelende belletjes, want daar lijkt het geluid van de vogels nog het meest op.

Maar na ongeveer een kwartier landde er ineens een vogel vlakbij in een boom, en in een mum van tijd kwamen er nog zeven vogels bij.

Ze waren het; de Pestvogels.

Heel voorzichtig wat foto’s gemaakt, maar het viel me op dat ze tamelijk onrustig waren.

Pestvogel - Bombycilla garrulus

Pestvogel – Bombycilla garrulus

Even later werd mij ook duidelijk waarom, want er kwam een prachtige kat te voorschijn , die totaal niet in de gaten had dat zij voor die onrust zorgde.

Maar helaas ging de hele groep er van door.

Een klein half uurtje later kwamen ze weer terug. 2 vogels bleven in een boom verderop zitten, maar 6 vogels landen in de Lijsterbes voor mij, terwijl ik er toch behoorlijk dichtbij stond op dat moment. Het was echt geweldig, de vogels trokken zich helemaal niets van mij aan.

Op het moment dat ik besloot om weer richting auto te gaan, kwamen er ineens meer mensen met een camera richting de vogels.

Ik had niet verwacht dat ik deze winter nog een Pestvogel zou zien, sterker nog, ik had het voorjaar al helmaal in mijn hoofd, zeker nadat ik vanmorgen de Zanglijster al weer had horen zingen.

Toch blij dat deze wintergasten,uit de landen in Scandinavie en Rusland( want dat zijn Pestvogels, de aantallen wisselen per winter, soms met velen, soms maar een paar)nog heel even in Nederland zijn gebleven.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )