Dinsdag 3 maart Start van het traject

Samen met onze oudste dochter gingen manlief en ik vanmorgen weer richting het ziekenhuis.
Het begon met het prikken van bloed op bepaalde waarden, onder anderen om de activiteit van de tumor in beeld te brengen, en daarna was het door naar de MDL verpleegkundige.

Wat is jullie verteld, is haar opening, dus manlief begint te vertellen, en benoemd al in de eerste woorden die hij uitspreekt het beestje bij naam.
Mooi zegt ze, dat is een goede start, dan hebben wij het over het zelfde, en komen jullie niet gaandeweg dit gesprek er pas achter, dat we het over Darmkanker hebben, want zo vertelde ze, niet iedereen beseft wat er nu precies aan de hand is, na een slecht nieuws gesprek.
Allereerst, vervolgde de verpleegkundige haar gesprek, het krijgen van Dikkedarm kanker is gewoonweg dikke pech hebben, iedereen kan het krijgen, en je kunt het helaas niet voorkomen, dus ga jezelf nooit verwijten maken, het krijgen van Dikkedarm kanker is gewoon pech hebben.

Ondertussen kreeg manlief een grote kan met een soort van limonade aangeboden, dit was de contrast vloeistof die opgedronken moest worden om straks de organen in de buikholte goed in beeld te brengen met de CT scan die manlief aansluitend na het gesprek met de MDL verpleegkundige nog zou krijgen.
Vervolgens werd er aan de hand van een kaartje met daarop het maagdarm stelsel afgebeeld precies uitgelegd, en vervolgens getekend waar de “middenmotor” zoals de specialist de tumor had beschreven, zich bevond. Van de poliepen die ook verwijderd waren verwachten ze niet echt problemen.

De tumor blijkt groter te zijn dan wij dachten 5 cm lengte, nog geen afsluiting, maar het moet allemaal niet te lang duren.
Want dat is natuurlijk het laatste waar je op zit te wachten, dat er een afsluiting van de darm ontstaat, want dat is een levensgevaarlijke situatie.
Daarom krijgt Manlief nu ook de specialist die het eerste ruimte in de agenda heeft, en worden al gemaakte afspraken naar voren gehaald, en krijgt manlief de komende tijd met een andere specialist te maken.

Even later kreeg manlief een prachtige Patiënten informatie map aangereikt,

waarin zich vragenlijsten, telefoonnummers, folders, brochures, en alle afspraken zich voor de komende tijd al bevonden, tot en met het pre-operatief onderzoek/gesprek,dat zal plaats vinden voor de operatie . Het hele traject is er 1 persoon aan hem gekoppeld die alles voor hem regelt, en die ook notuleert bij het Multidisciplinair overleg, waarin aanstaande donderdag manlief besproken gaat worden.
Vervolgens werd er heel veel uitleg gegeven, en alle gegevens werden nog eens stuk voor stuk doorgenomen.
Het is ook goed mogelijk dat manlief voor de operatie chemotherapie krijgt, of alleen maar na de operatie. of misschien beiden,of misschien ook helemaal niets.
Wat vandaag wel duidelijk is geworden, is dat hij geen Stoma krijgt omdat de tumor anders dan vaak het geval is, rechts boven in de darm zit ,en een stoma in dit geval geen enkele zin heeft.
in ieder geval kreeg manlief op het hart gedrukt dat hij zijn gewicht goed in de gaten moest houden, en onder gèèn voorwaarde mag afvallen.
Na het gesprek met de MDL verpleegkundige ging het richting de CT scan, en dat was in een mum van tijd klaar, voor ons gevoel..
Donderdag gaat een echt spannende dag worden, want dan krijgen we de uitslag bij de MDL specialist (uitzaaiingen of niet, wel of niet door de wand heen gegroeid.) kort gezegd, is er genezing mogelijk. De operatie moet hoe dan ook plaats vinden, dat is een ding wat zeker is .
Na het gesprek met de MDL specialist, is er aansluitend weer een gesprek met de MDL verpleegkundige.
Maar zover is het nog niet, voor het donderdag is, duurt nog lang, ben ik bang.

Patientenmap Gelre Ziekenhuis

Patientenmap Gelre Ziekenhuis