Deelerwoud niet meer kogelvrij !

Heel slecht voor mijn bloeddruk het bericht van Omroep Gelderland dat ik vanavond onder de ogen kreeg over het afschieten van de Damherten in het Deelerwoud. Link…. Omroep Gelderland Al 130 damherten geschoten in het Deelerwoud, nog 240 te gaan.
Ik kon het niet laten, ik moest een reactie geven op dit bericht.

Reactie op het bericht;
Ik snap er werkelijk niets meer van. Eerst heeft men het erover dat de Damherten die zich aan de buitenrand van het Deelerwoud begeven, worden afgeschoten, en nu heeft men het doel om net zoveel dieren te schieten als er dit jaar geboren, en dat zijn er 370 !!!!!!!
Wat ik ook niet snap, kan iemand mij vertellen welke weg de Damherten lopen, om vanuit het Deelerwoud bij Landgoed Middachten te komen .
Hemelsbreed is dat vanaf de Deelenseweg toch al gauw 15 km. Op Middachten aangekomen moeten ze vervolgens gaan eten, en daarna weer 15 km lopen, om terug te zijn in het Deelerwoud voordat het licht wordt (doet mij aan het sprookje van Assepoester denken, maar dan omgekeerd ).
Naast het feit dat ik een heleboel niet snap, heb ik ook nog een paar opmerkingen.

De opname met Luc Berris begint met de beelden van Edelherten, bovendien zijn ook nog eens in het gehele item herhaaldelijk Edelherten te zien.
En dan die uitdrukking ” het zijn net konijnen”
Feit is dat een Damhert 1 worp per jaar heeft van 1 kalf (tweelingen zijn zeldzaam).

Damhert - Dama dama

Damhert – Dama dama

Vorig jaar werd er nog medegedeeld door Natuurmonumenten dat ”Deelerwoud Jachtvrij” een succes was, en dat de populaties zich zelf reguleren, en nu is er ineens een overpopulatie, nu er een nieuwe jacht minnende algemeen directeur is aangetreden .
Op dit moment regeert op heel veel plekken ”de kogel” in de natuur , en dat kan nooit goed zijn !

Op de rechter foto staat een Damhert (Dama dama) Deze foto is genomen in het Deelerwoud.
De Damherten daar zijn allemaal donker van kleur . In het Deelerwoud (ik woon er dichtbij) heb je gelukkig nog eens de kans om wild te zien tijdens een wandeling, maar er zijn ook genoeg dagen dat we tijdens een wandeling helemaal niets zagen, omdat het gelukkig ook geen hertenkamp is .

Dit was tot nu toe ook het bijzondere aan het Deelerwoud om de kans te hebben dieren zonder angst te zien, die je weliswaar met Argusogen bekijken, maar niet in dolle paniek voor je wegrennen .

Of deze reactie gaat helpen, ik heb echt geen idee, helemaal niets doen en afwachten, is voor mij geen optie.

23-11-2016 – Nog even ter aanvulling;
*Lees ook het bericht op de website van Natuurmonumenten geplaatst op 10-03-2016
https://www.natuurmonumenten.nl/nieuws/in-deelerwoud-krijgt-wild-meer-de-ruimte
*Hier vind je de Resultaten van de Groot wild Enquete die Natuurmonumenten onder haar leden heeft gehouden
*Hier vind je het Interview met Directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten, uit het ”vaktijdschrift De Jager ”
De Jager wordt uitgegeven door de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, de grootste belangenbehartiger van 21.000 jagers en 300 wildbeheereenheden in Nederland

Hieronder een foto van een Edelhert (man) met 3 Damherten (vrouwen)

Damhert - Dama dama + Edelhert - Cervus elaphus

Damhert – Dama dama + Edelhert – Cervus elaphus