De Zeearend

Eindelijk is het dan gelukt om een foto te maken van deze prachtige vogel.

Meer dan een jaar geleden hadden we langs de IJssel voorbij Deventer een plukplaats gevonden van vermoedelijk een Zeearend.

Een Grauwe gans was daar geplukt, en het was duidelijk dat er bijvoorbeeld geen Vos bezig was geweest, omdat de er op de veren geen kauwsporen te vinden waren.

Plukplaats Zeearend

Plukplaats Zeearend

Op 17 januari van dit jaar, werden er in de buurt van Welsum een hele grote groep watervogels door iets opgeschrikt. Er brak ineens grote paniek uit, en alles ging op de vlucht. Heel even dacht ik toen dat ik een Zeearend (vliegend) op de foto had gezet, maar ik zat er behoorlijk naast. Lees verder het Blog hierover.

Wij zijn daarna nog vaak die kant op geweest, maar nooit zagen we de Zeearend, terwijl anderen de vogel wel zagen, en ook met een foto thuis kwamen.

Soms heb je dat, al jaren wil ik graag een Eekhoorn op de foto zetten, maar ik zie ze gewoonweg bijna nooit meer, en als ik ze zie, reageer ik gewoon te laat.

Maar ondanks dat we geen Zeearend zagen, ondertussen wel allerlei andere bijzondere vogels daar in de buurt gezien.

En hoe dan ook het is daar langs de IJssel altijd weer genieten, echt een prachtig gebied. Lekker uitwaaien daar, om even op andere gedachten komen.

En zo was het afgelopen zondag ook weer het geval. We moesten zondagmiddag er even op uit. Zondag 4 mei Nationale Dodenherdenking, een bijzondere dag. Voor ons ook nog eens extra bijzonder omdat een hele goeie vriend op die dag in 1988 overleed op 32 jarige leeftijd aan Non Hodgkin een lymfeklierkanker.

Dit jaar besloot manlief om maar thuis te blijven, en niet zoals andere jaren naar de herdenkingsplechtigheid in Eerbeek te gaan. Gezien alle gebeurtenissen van de afgelopen tijd leek dat de beste keuze.

Maar het voelde allemaal niet goed, en daarom besloten we om er zondagmiddag toch nog even op uit te gaan.

En zo kon het gebeuren dat we toch weer voorbij Deventer bij de IJssel terecht kwamen. Op het moment dat we de dijk bij Terwolde opreden, en een stukje rechtsaf gingen, zagen we aan de overkant, voor ons gevoel een hele grote vogel hoog in een boom op een kale tak zitten. Eerst van uit de verte een foto gemaakt, maar die liet te wensen over, maar ondanks dat kon het niet missen, dit was onmiskenbaar de Zeearend.

Dus de auto weer in richting het pontje bij Olst/Wijhe, en deze lag toevallig aan de goede kant en we hadden geluk want we waren de laatste die er nog op konden .

Aan de overkant gekomen ging het richting Deventer naar de Hengforderwaarden, daar ongeveer moest de vogel zitten.

Daar aangekomen heb je gelukkig een gedeelte waar je mag lopen, en wonder boven wonder zat de Zeearend daar inderdaad in de buurt, want het was toch een beetje gokken.

Aangekomen aan de rand van de waterplas, kon ik de Zeearend goed waarnemen.

Een man zat daar heerlijk op zijn gemak te turen door een verrekijker, maar de andere kant op.

Hebt u de Zeearend al gezien vroeg ik aan de man, jazeker antwoordde hij, en is het misschien mogelijk dat u uit de buurt van Eerbeek komt vroeg hij mij vervolgens, en bent u misschien…..

Ongelooflijk ontmoet je op een zondag middag iemand die ook veel waarnemingen invoert op Waarneming.nl in de driehoek Apeldoorn, Zutphen, en Deventer ,en die je ook al eens aan de telefoon hebt gesproken, maar nog nooit in het echt hebt gezien.

En zo raakten we in gesprek over de Zeearend, en over de IJsvogel die hij even daarvoor had gezien. Ondertussen was manlief ook op de plek aangekomen, en bleek dat er nog veel meer raakvlakken waren dan alleen de vogels.

Tijdens het gesprek bleek dat we beiden in Doetinchem waren geboren, en ook nog niet eens zover van elkaar af hadden gewoond.

De tijd vloog voorbij, en de Zeearend besloot op een gegeven moment na een halfuurtje dat het mooi was geweest, een paar slagen met de vleugels, en weg was hij of zij uit ons zicht. Maar ik was als een kind zo blij, eindelijk de Zeearend op de foto, en toch nog heel onverwachts. Een wat een prachtige machtige vogel. Het lukte ook nog om een kort filmpje te maken, maar het beeld is door de afstand onrustig.

Een hele bijzondere middag met 2 bijzondere ontmoetingen. op een heel bijzondere dag.

Zeearend – Haliaeetus albicilla

Zeearend – Haliaeetus albicilla


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )