Ik weet niet wat dat was van de week met het weer.
De afgelopen week een paar keer, door een flinke regen/onweersbui verrast.
De eerste keer dat mij dat overkwam was in het buitengebied van Brummen, daar is een mooi gebied ”de Kievit”.
Ik mag daar graag rondstruinen, op ontdekkingsreis in de insectenwereld.
Het is een gebied, waar de natuur nog een beetje haar gang kan gaan, maar ook een gebied, dat doorkruist is door stukjes boerenland.
Vaak is de enige mens die ik daar tegenkom een boer die mest aan het uitrijden is, of aan het hooien, en iemand die in dat gebied ook bijna ieder iedere middag wandelt, maar die ik lang niet altijd tegenkom. Als we elkaar tegenkomen, maken we meestal even een (natuur)praatje, en steevast noemt hij mij Jaqueline.
Het gebied herbergt schatten, maar je moet er wel oog voor hebben, je komt daar soms wel hele bijzondere insecten tegen.
Zo vliegt daar ook de zeldzame Kleine ijsvogelvlinder rond, en die kom ik daar al jaren tegen.
Ook dit jaar had ik er al een paar rond zien vliegen, maar het lukte maar niet om er 1 op de foto te zetten.
Anders dan de naam doet vermoeden, is het best een grote vlinder, die behoorlijk opvalt, tijdens het fladderen van bramenstruik naar boom, omdat de onderkant lichtblauwig is. De onderkant zien is vaak het geval, de vlinder bevind zich vaak hoog in de bomen, en valt daar op de 1 of andere manier helemaal niet op. Maar op enig moment besluit de vlinder gedreven door de honger om naar beneden te komen, en te snoepen van de honing van de Bramenbloesem, en voor je het in de gaten hebt dat daar een vlinder zit, vliegt de Kleine ijsvogel vlinder alweer de boom in.
Die middag hoopte ik dat het zou lukken om een foto te maken.
Maar helaas ik had steeds het nakijken, tot het moment dat het weer begon om te slaan.
Van het 1 op het andere moment begon het donker te worden, en ik besloot om een schuilplek te zoeken. Die schuilplek vond ik onder de bomen van een klein zijpad dat richting een maisakker liep. Tot mij grote verbazing stonden daar 4 Edelherten, en dat was wel heel erg leuk, omdat ik ze al een tijdje daar niet had gezien (De provincie Gelderland ”gedoogd” in dat gebied een groepje Edelherten van ongeveer 12 tot 14 dieren. Waarschijnlijk zijn de dieren ooit door de afzettingen van de Veluwe heen gebroken).
Het groepje had mij gelijk in de gaten, en besloot om het zekere voor het onzekere te nemen en verdween geruisloos in het naast gelegen bos.
Het begon ondertussen te regenen en te onweren, en er kwam tot mijn verbazing een Kleine ijsvogelvlinder bij mij in de buurt schuilen, dus ik kreeg eindelijk de kans om foto’s te maken en hele korte video opname.
Ondertussen werd ik een feestmaaltijd voor de Regendazen die massaal op mij afkwamen. Echte vampieren die vrouwtjes dazen met hun vlijmscherpe mondstukken bijten ze zelfs door je kleding heen om van je bloed te drinken, en hun beet is pijnlijk, en jeukt behoorlijk.
In het gebied vliegen verschillende soorten uit de Dazen familie (Tabanidae), zelfs een zeldzame soort, namelijk de Beekgoudoogdaas. Het zijn best mooie insecten met prachtige kleurrijke ogen. Niet alle dazen steken zo snel als de Regendazen, de Goudoogdazen komen wel regelmatig op je arm zitten, maar een steek blijft uit. De zeldzame Beekgoudoogdaas, heb ik tot nu toe alleen maar op een blad zien zitten. De Regendaas dames zijn echte aanvallers, ze hebben gewoon hun bloeddrankje nodig omdat de eiproductie en eileg zoveel energie kost, en of dat bloed nu van mens of dier komt, dat maakt niet uit.
Ook bleek bij thuiskomst dat een ander Vampiersinsect, de Teek mij gevonden had. Allemaal nimfen van de Teek die ondanks de dichte schoenen en lange broek hun weg gevonden hadden.
De nimf van de Teek, die net als de volwassen Teek besmet kan zijn met de ziekte van Lyme. Dus na een dagje Natuur Check op Teken en vergeet de NIMFEN niet ! Net als een volwassen Teek kunnen die ook besmet zijn besmet zijn met LYME.
Een paar dagen later in dat zelfde gebied werd ik weer overvallen door het weer. Ook die middag was het prachtig weer, Maar opeens vanuit het niets waren ze er weer de Regendazen. Op dat moment had ik blote armen, en ze hadden vrij spel. Maar als de Regendazen te voorschijn komen, dan betekend dat ook dat er regen opkomst is.
En dat was ook nu het geval. Voor mij, was de lucht nog prachtig blauw, maar achter mij begon het wel heel erg donker te worden, en even later begon het dan ook te hozen.
Gelukkig kon ik schuilen in de auto van de bewuste kennis die daar ook heel vaak wandeld (en daar ook heb leren kennen). Ook hij was overvallen door de plotselinge omslag van het weer.
Op het moment dat manlief mij kwam ophalen, was de bui alweer bijna over, en de Regendazen waren weer verdwenen. Wat dat betreft doen ze wel hun naam eer aan.
Zie voor meer info over TekenRadar