De Tuinvogels

Eindelijk de zon vandaag, het werd dan ook wel weer eens tijd.

De laatste tijd meer het gevoel gehad, dat het herfst was, in plaats van winter.

Heel weinig gefotografeerd de laatste tijd, vaak zelfs helemaal geen fototoestel bij me, omdat het te hard regende.

Maar vandaag was hij er dan de zon, en dan is mijn grote hobby foto’s maken een stuk leuker om te doen.

Ik hoopte dat ik de Appelvink weer zou zien, maar helaas.

Gisteren toen het net wat lichter werd buiten, en ik met Ulli de hond aan het wandelen was, kwam er 1 in een boom zitten vlak bij mij in de buurt, en wat was ik blij dat ik mijn camera bij mij had..

Appelvink – Coccothraustes coccothraustes

 

Op 5 januari had ik dezelfde vogel ook al gezien. Toen was er beter licht, maar op het moment dat ik de foto wilde maken, besloot Ulli de hond eens uitgebreid te gaan krabben in het gras, met als resultaat dat ik bewoog met de camera en daardoor de bovenkant van het kopje van de Appelvink miste..

Een prachtige vogel de Appelvink, en op 1 na, de grootste vinkensoort.in Europa

De vogels zijn niet zeldzaam, maar je ziet ze bijna nooit, ze hebben een behoorlijk verborgen leven, en zijn ook nog eens erg schuw..

De Appelvink heeft een enorme krachtige snavel, zelfs de pitten van kersen krijgt de Appelvink met die snavel stuk.

Vorig jaar in december toen ik een paar uurtjes op de kleinkinderen paste bij mijn dochter en schoonzoon in Dieren, kwam er een koppeltje vlak voor mijn neus zitten.

Ik stond op dat moment met de kleinzoons naar buiten te kijken (etage woning), en toen vloog er een koppeltje in de boom vlakbij. De 2 vogels hadden niets in de gaten, en lieten zich prachtig zien, maar ik die (bijna) nooit van huis afgaat zonder fototoestel had deze uitgerekend die dag vergeten.

Vandaag hoopte ik met dat mooie licht een Appelvink te zien, maar helaas dus.

Wel heel bijzonder 3 Roodborstjes dicht bij elkaar. Wonder boven wonder lukte het om een foto te maken. In dit geval geen gezellig onderonsje, maar 2 rivalen en ws 1 vrouw.

Bijzonder moment 3 Roodborstjes bij elkaar

Gelukkig bleef het bij een fluit gevecht, en even later besloot 1 van de rivalen er vandoor te gaan. Heel kort werd hij nog achter nagezeten door de ander, maar daarna was de rust weer terug.

De meeste gevechten tussen Roodborst mannen verlopen niet zo..Het zijn heel vaak korte maar heftige gevechten in de lucht, en op een gegeven moment eindigd dat op de grond.

Als de verliezer dan niet snel genoeg kan weg komen, dan moet hij dat vaak met zijn leven bekopen.

Vandaag was het Nationale Tuinvogeltelling. Hartstikke leuk om te doen, je hoeft maar een half uurtje alle vogels in je tuin te tellen, dat is alles, en daarna kun je het aantal online doorgeven aan de Vogelbescherming Nederland..

Voor de liefhebbers, morgen kan er ook weer geteld worden,

Kaartje vogeltelling in Gemeente Brummen

Kaartje vogeltelling in Gemeente Brummen


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )