De Tauvlinder

Vandaag heb ik eindelijk het geluk gehad, om een Tauvlinder (Aglia tau) een beetje op de foto kunnen zetten . De vlinder is zeldzaam in Nederland, maar in de Beukenbossen op de Veluwe , heb je best kans om ze tegen te komen.

De Tauvlinder is een nachtvlinder, uit de familie van de Nachtpauwogen en heeft een spanwijdte tussen de 6 en 8 cm. De rups overwintert als pop, en in het voorjaar komen ze dan als vlinder tevoorschijn.

De vlinder is erg opvallend en vliegt overdag, en is niet te missen, maar zie er maar eens 1 op de foto te krijgen . De mannetjes gaan in het voorjaar op zoek naar op de grond rustende vrouwtjes. Als je dan in het bos een wandeling maakt, dan komen ze opeens langs je heen vliegen. Maar helaas zijn ze bijna niet te volgen, want het zijn snelle, onrustige vliegers.

Vaak zitten ze ook nog in buurt van elkaar, en dan kan het zomaar gebeuren dat er vanuit het niets ineens een aantal grote oranje gekleurde vlinders rond vliegt, en zie die maar eens te volgen.

Maar er waren ook jaren dat ik er geen 1 heb zien vliegen. Hoe dan ook je moet geluk hebben dat je een Tauvlinder ziet,  en bovendien komen ze lang niet overal in de bossen op de Veluwe voor.