De levenstrap

Iedereen op deze wereld weet 1 ding zeker, vroeg of laat eindigt zijn of haar levenstrap.
Waar de trap eindigt ?
Niemand weet het 100% zeker, en er wordt heel verschillend over gedacht.
Heel veel mensen geloven dat ze aan het einde van de trap op een nieuwe verdieping komen, die nog mooier is dan de verdieping waarop ze geleefd hebben. Er zijn ook mensen die denken dat je aan het einde van de trap valt, en dat je weer helemaal overnieuw moet beginnen.
Andere denken dat er aan het einde van de trap helemaal niets is.
Zelf denk ik ook dat er aan het einde van de trap niet echt iets is, maar op andere momenten zou ik zo graag de levenstrap van een ander even willen beklimmen, en even willen kijken aan het einde van de trap of ik stiekem niet toch die ander ergens zie zitten. Het zou best wel fijn zijn om af en toe hun mening weer eens te horen, of om je verdriet, maar vooral ook je blijdschap te kunnen delen.
Vandaag is het alweer 2 jaar geleden dat mijn schoonmoeder is overleden.
Ze is niet meer zichtbaar aanwezig, maar toch nog zo aanwezig in onze gedachten. Het verdriet heeft gelukkig plaats gemaakt voor mooie herinneringen, en dat is het volgens mij ook. wat er is aan het einde van de levenstrap. Als je zoals mijn schoonmoeder een mooi mens bent geweest, en met mooi bedoel ik vooral de manier waarop zij in het leven stond, dan blijf je toch in gedachten voortleven..
Toch zijn er momenten dat het verdriet weer even heel erg voelbaar is, en dat is op het moment dat mensen die je kent, ook mee maken dat een geliefd persoon aan het einde van de levenstrap is gekomen, en dan vooral als het einde van die trap heel abrupt is afgebroken.
Gisteren was er zo’n moment, je voelt het verdriet van de ander, en opeens is het ook weer je eigen verdriet, en besef je wat de ander nog allemaal te wachten staat. Maar op het zelfde moment zou je ook willen zeggen, het komt allemaal weer goed, uiteindelijk krijgt alles weer een plekje.
De levenstrap, wat moet je daar nu van zeggen, het is een trap die we allemaal beklimmen, trede voor trede.
De levenstrap,, het is een beetje van…..

Gisteren wist ik het, vandaag weet ik het, morgen is een vraag.