De IJsvogel

Soms krijg je onverwachts zomaar een cadeautje.
De hele dag al grieperig, het liefste wil je dan op bed gaan liggen, maar ja, dat is voor mij niet echt een optie, want dan verstijven alle gewrichten en spieren, en dan is het middel erger dan de kwaal.
En bovendien Ulli de hond moet uitgelaten, en vandaag hadden we ook het verzorgen van Zoë, de kat van onze kinderen op ons genomen. Nadat Zoë voorzien was van brokjes, vers water, de nodige kroeltjes, en een schone kattenbak, besloten we een klein ommetje te maken, en zo kwamen we langs het Soerensche Broek bij Laag Soeren, waar een prachtig nat natuurgebied aan het ontstaan is met behulp van natuurmonumenten.

Het was op dat moment behoorlijk bewolkt, toch zag ik in een flits iets blauws over het water vliegen, en vervolgens een eind verderop op een paal gaan zitten. Het was de IJsvogel – Alcedo atthis, die we daar voor de tweede keer zagen (06-11-2015) Ik de auto uit, en heel voorzichtig naderbij geslopen, zodat ik hem of haar redelijk goed in beeld had. Maar wat een pech, sinds een valpartij vertoond mijn camera steeds meer kunsten. Net op dat moment kreeg de lens het op zijn heupen, en toen de lens eindelijk weer deed wat hij moest doen, raasde de ene naar de andere auto voorbij, met als gevolg dat de IJsvogel weg vloog.

IJsvogel – Alcedo atthis

IJsvogel – Alcedo atthis

Maar ik kreeg een tweede kans, de IJsvogel ging uiteindelijk een eindje verderop zitten, en voordat de volgende auto’s kwamen langs razen, had ik een paar foto’s gemaakt , helaas niet superscherp, want het werd door de naderende buien steeds donkerde, maar ik ben er heel blij mee.
Ondertussen helemaal koud geworden, dus snel weer terug in de auto, want ik was natuurlijk helemaal vergeten mijn jas aan te doen.
IJsvogels zijn heel erg opvallend met hun mooie kleuren, maar toch zie je ze niet snel. Vaak zie je alleen maar een blauwe flits, en ze zijn behoorlijk onrustig, voordat je ze in goed en wel in de gaten hebt, vliegen ze alweer weg. Als je het geluid van de IJsvogel kent, is het al een stuk gemakkelijker om er 1 te ontdekken.
De vorige keer zagen we een paar maal dat hij een visje te pakken had, die hij op een paal dood sloeg.
Het gaat gelukkig wat beter met de IJsvogel, maar 1 strenge winter, kan de aantallen weer fors doen afnemen. Want de IJsvogel doet zijn naam zeker geen eer aan. IJs en de IJsvogel gaan niet echt samen.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )