De Grote tovenaar van…

Het is al weer een tijd geleden voor mij, het lagere school gebeuren.

Zo af en toe komen er dingen van die tijd weer naar boven.

Het was in de vierde of vijfde klas van de lagere school, maar dat weet ik niet precies meer.

De leerlingen uit de vijfde klas werden namelijk verdeeld over 2 groepen, 1 groep verbleef in het zelfde lokaal als de vierde klas, en de andere groep zat bij de zesde klas in het lokaal.

Ik meen mij te herinneren dat ik in de vierde klas zat, en wel bij meester Jonkers.

Een man die prachtig kon vertellen over de geschiedenis van Nederland.

Soms leek het zelfs of je een voorstelling aan het bijwonen was, want hij kon zich geweldig inleven in de personen uit vorige eeuwen.

In ieder geval was het een bijzondere manier van les geven voor die tijd.

Op het moment dat je bij meester Jonkers kwam, mocht je als je de schooltaken af had, vrij lezen voor jezelf. Dat was voor mij altijd een drijfveer om snel door te werken, want dan kon ik weer lezen, in mijn favoriete leesboeken; Snuf de hond van Piet Prins, over de belevenissen van een Duitse Herder in de oorlog, met zijn baasje Tom, of de Grote tovenaar van Oz van L.Frank Baum over Doortje die met haar hondje Toto, door een tornado met huis en al in het land van Oz terecht komt.

Geweldig vond ik die 2 boeken, en als het even kon ruilde ik op het moment dat ik 1 van die 2 boeken uit had, het weer 1 voor de andere. Meester Jonkers had dat op een gegeven moment door, en toen kreeg ik een verbod voor beide boeken, maar op dat moment had ik beide boeken al verschillende keren gelezen.

Snuf de hond is een boek, dat ik vooral heel spannend vond, maar soms ook heel verdrietig, en het verhaal kon bovendien echt gebeurd zijn.

Het bijzondere van de Grote tovenaar van Oz vond ik, dat er veel tekeningen in stonden, het en ik vond het een spannend en fantasierijk boek

Beiden boeken zijn verfilmd, De Grote tovenaar werd in 1939 al verfilmd, en Snuf de hond (in oorlogstijd) nog niet zolang geleden in 2008.

De film The Wizard of Oz heb ik ook al verschillende keren gezien, en ook onze kinderen ontkwamen er niet aan. Omdat de film in de vorm van een musical is uitgebracht, en daardoor heel veel liedjes bevat, werd er ook heel wat samen met de kinderen gezongen.

Verschillende politieke en economische wetenschappers hebben geprobeerd het boek van de Grote tovenaar van Oz te te analyseren, sommigen onder hen beweerden dat veel van de gebeurtenissen en personages van het boek leken op echte politieke persoonlijkheden, gebeurtenissen en ideeën van de jaren 1890.

De Grote tovenaar regeert namelijk over zijn woonplaats Smaragdstad ,en heeft hij volgens enkele wetenschappers heel veel weg van een sluwe leider/politicus die gebruik maakt van zijn macht, bekendheid en trucs, om de mensen te laten geloven dat hij integer, wijs en krachtig is, maar in werkelijkheid is hij een egoïstisch en wreed mannetje, want hij spant Doortje (die in de ogen van de wetenschappers het gewone volk vertegenwoordigd), voor zijn karretje, om de boze heks te doden, terwijl hij weet dat het levengevaarlijk is.

Maar eigenlijk als je het boek op die manier bekijkt, kun je de vergelijking ook nu nog maken met (politieke) persoonlijkheden in het heden.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )