De Grote Burgemeester

Al een aantal weken verblijft er een prachtige zeldzame meeuw in het buitengebied tussen Deventer en Twello . We waren al een paar keer op zoek geweest naar de vogel, en we hadden hem al van veraf kunnen bekijken. Tussen alle andere meeuwen was hij of zij redelijk makkelijk te vinden. Wat dat betreft doet de meeuw haar of zijn naam eer aan, namelijk Grote Burgemeester – Larus hyperboreus.

En groot is de vogel zeker. De eerste keer zagen wij de meeuw begin januari op zijn of haar slaapplaats rustig ronddobberen op het water van de Veenoordkolk bij Deventer, wel op behoolijk afstand, maar we konden de vogel toch redelijk goed bekijken.

De tweede keer zagen we de vogel een stuk dichterbij in de buurt van Twello, in een weiland tussen andere meeuwen.

Maar vanmiddag totaal onverwachts zie ik vanuit mijn ooghoeken hem of haar foerageren in de buurt van een sportterrein, op het moment dat wij een rotonde oprijden. We hadden de wekelijkse boodschappen gedaan in Twello, en we wilden op de terugweg nog even kijken of we de Burgemeester op de bekende plekken konden aantreffen. Maar manlief nam in 1e instantie gewoontegetrouw de normale weg terug. We moesten daarom een stukje terug, vandaar dat we een andere weg namen, en een rotonde moesten pakken . Die rotonde namen we dus helemaal , en we hadden alle geluk van de wereld, omdat manlief vervolgens de auto kon parkeren in de buurt van de meeuw.

En dan sta je daar, op een paar meter afstand naar een prachtige (tweedejaars) Grote Burgemeester te kijken, die het niet eens in de gaten had dat wij daar stonden.

De Grote Burgemeester – Larus hyperboreus kun je heel soms bewonderen aan de Nederlandse kust in de wintermaanden, maar dan moet je geluk hebben . Wat dat betreft kunnen wij dus helemaal van geluk spreken met deze ontmoeting .

Voor mee info over de De Grote Burgemeester zie : Vogelbescherming.nl


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )