De Dipper van de week

Het was een beetje gokken, maar we gingen, met goede hoop gistermorgen richting Zutphen, in dit geval het buitengebied bij een vistrap van de Berkel.
We hadden geluk, het werd geen dip, ook al was de Dipper er niet op het moment dat wij er aankwamen, maar volgens een paar vogelaars, die al aanwezig waren was hij even voor onze aankomst nog gezien .

Wachten op wat komen gaat

Wachten op wat komen gaat

Net als wij waren de anderen ook op de zeldzame White throated dipper of Dipper afgekomen, de Nederlandse naam is Zwartbuik Waterspreeuw – Cinclus cinclus cinclus
De Dipper hield zich al een paar dagen op, bij een pas aangelegde vistrap in de Berkel, en gistermorgen hadden wij eindelijk de gelegenheid om daar even naar toe te gaan.
We stonden even te praten, met iemand van de Vogel Werkgroep Zutphen, die heel enthousiast verhaalde over een Velduil, een zeldzaamheid in onze omgeving, die hij even daarvoor had waargenomen, niet ver van de vistrap vandaan.
Een prachtige vogel, donkerbruin/zwart(afhankelijke van de hoeveelheid daglicht) met grijzige vlekken op de rug en flanken, een (donker)bruine kop en nek, en een heel opvallende grote witte bles op de borst die uitloopt op de keel.
Maar ook een vogel die bijna tam leek, omdat hij zich van al die belangstelling niets aantrok, en rustig vanaf de oever het water inliep, om zijn maaltje bij elkaar te vangen. Ook de werklui van het waterschap met de graafmachines die bezig waren in de buurt van de vistrap, konden daar geen verandering in brengen. De vogel vloog alleen, op als er een trein over het nabij gelegen spoor voorbij raasde. Tot onze grote verbazing ging de vogel op een gegeven moment zelfs een deuntje fluiten.
Het was echt genieten, en gaandeweg waren we met een man of 10/12, en een paar mannen van het waterschap die het allemaal wel amusant leken te vinden, zoveel belangstelling voor een donkerbruin zwart/wit vogeltje ongeveer zo groot als een Merel maar dan met een korte staart. De Dipper is een vogel van de snelstromende zuurstofrijke rivieren en beken, en een zeldzaamheid in Nederland. Zijn voedsel bestaat uit allerlei insecten, die als larve in het water leven, maar ook van andere kleine ongewervelde diertjes.
De vogel is helemaal aangepast om te duiken, met een goed werkend waterafstotend verendek. Tijdens het duiken, schijnt er zelfs een vlies over de ogen heen te komen, dit werkt dan als een soort van duik bril. Wat vooral heel erg opviel, als de vogel de ogen dicht had, het leek alsof er 1 paar witte ogen je aankijkt.
Vooral als de vogel gedeeltelijk met zijn kop onder water was, leek het net of de vogel je met een wit oog nog aankeek.
Prachtige vogel, en fantastisch dat we hem in het echt hebben kunnen zien, helemaal in zijn element.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )