De dag van de operatie

En dan ineens was het zover en zaten we in het ziekenhuis. Het weekend was in een mum voorbij, en voor manlief begon de tijd te dringen, want het leek erop dat de eerste voorboden van een afsluiting van de darm zich aandienden.
Om 6.00u was manlief opgestaan, om nog snel even een boterham te eten, en een kopje thee te drinken.
Om 12.30u zou het gaan gebeuren, en daarom moest hij van te voren 6 uur nuchter zijn.
Daarna alleen nog heldere vloeistoffen, waaronder de 2 Preopdrankjes.

Preopdrank

Preopdrank

Gelukkig kon onze middelste dochter vrij krijgen, en die reed ons na het ziekenhuis toe.
In het ziekenhuis aangekomen grapte manlief nog even tegenover de receptioniste op de afdeling waar hij opgenomen zou worden, dat hij een kamer gereserveerd had.
Even later kwam de verpleegkundige naar manlief toe, en die nam ons mee naar een lege 4 persoons kamer. Manlief kreeg een plek bij het raam.
Daarna ging alles in een stroomversnelling, gegevens werden nogmaals doorgenomen, operatiekleding aangetrokken, en een uur eerder dan gepland reden de verpleegkundige , onze dochter en ik manlief met bed naar de Operatie kamers op de vierde verdieping.
En toen begon het lange wachten.
Ons werd aangeraden om vooral naar huis te gaan, we zouden door de chirurg gebeld worden, als de operatie klaar was. Daarna zou manlief nog een tijdje in de uitslaapruimte blijven.
Zodra manlief weer op de afdeling terug was, zouden we weer een telefoontje krijgen.
Hoe we de dag doorgekomen zijn weet ik niet, maar iets tegen 17.00u belde eindelijk de chirurg met de mededeling dat alles volgens plan was verlopen.
Onze dochters en ik besloten tegen 19.30u naar het ziekenhuis te gaan, en daar te wachten, gezien onze ervaring van een paar weken terug, dat manlief wel erg lang nodig had om wakker te worden. Uiteindelijk kregen we iets tegen 21.00u het telefoontje dat hij terug was op de afdeling.
Manlief krijgt morfine toegediend via een slangetje in de rug, en dat werkt prima, want hij gaf aan geen pijn te hebben in zijn buik, maar wel veel last van de keel te hebben, door de beademingsslang . We zijn ongeveer een half uurtje gebleven, en toen toch maar naar huis gegaan.
Gelukkig is dit achter de rug, en gelukkig voor manlief doet de morfine goed zijn werk.

Het getal 23 heeft toch weer zijn werk gedaan.

Ik vond nog een mooie brochure over Dikkedarmoperaties uitgevoerd met een Eras programma op het internet.

https://www.franciscus.nl/uploads/folder_pdf/darmoperatie_eras_1.pdf