De Crimescene

Een middagje rondscharrelen in het buitengebied van Brummen, dat was de bedoeling. Maar voor dat ik op de plek was aangekomen, waren manlief en ik getuige van iets wat we achteraf nog steeds niet helemaal kunnen plaatsen.

We passeerden een weiland, afgezet met prikdraad. In het prikdraad zat een Buizerd vast, die verwoede pogingen deed om los te komen, tenminste, daar leek het op.

Ik besloot om te helpen, en liep richting de Buizerd, ondertussen mij bedenkend hoe ik de vogel zou kunnen vastpakken zonder zelf ook gehavend uit de strijd te komen.

Maar het was niet nodig, de vogel wist zich zelf te bevrijden, en daarbij liet hij iets achter in het prikdraad, en dat iets bleek een Ringslang te zijn.

Het dier leek te zijn gespietst op het prikdraad, en ik ging er vanuit dat de Ringslang dood was, maar ik besloot toch om nader te gaan kijken.

Tot mijn grote verbazing leefde de slang nog. Het bleek om een volwassen Ringslang te gaan, van zeker 90 cm lang, die zich om het prikdraad had gekronkeld.

1 punt van het prikdraad stak in het lijf, maar het ergste was dat er een stuk huid van ongeveer 3 cm was afgestroopt, en om een rechtopstaande punt van het prikdraad was heen gedraaid.

Het lukte me uiteindelijk zonder nog meer schade toe te brengen, de slang te bevrijden.

We besloten gelijk naar de dierenarts te gaan, want deze Ringslang had hoe dan ook hulp nodig.

Met de Ringslang op mijn schoot ging het richting de dierenarts, en door dat ik de slang moest vasthouden, werd die steeds actiever, omdat mijn handen zorgden voor opwarming van dit koudbloedige dier.

Uiteindelijk is de Ringslang met de dierenambulance naar een reptielenopvang gebracht, en hopelijk gaat hij of zij het redden.

Maar waar we nu getuige van zijn geweest nog steeds geen idee.

Was de slang de prooi van de Buizerd, en hadden we de Buizerd bij de maaltijd gestoord en leek het er alleen maar op dat de Buizerd vast zat.

Van Klapeksters is het bekend dat die hun prooi spietsen op prikdraad, maar of een Klapekster een Ringslang aankan ??? Bovendien was daar in de omgeving al maanden geen Klapekster meer waargenomen.

Van een Buizerd is bekend dat ze Ringslangen eten, maar van een Buizerd heb ik nog nooit gehoord dat ze hun prooi op prikdraad spietsen.

We zullen het wel nooit te weten komen ben ik bang.

Ringslang - Natrix helvetica (Prooi van Buizerd)

Ringslang – Natrix helvetica (Prooi van Buizerd)