D-day

Vandaag was het zover D-day de dag van de uitslag.

Het moest maar gebeuren, alles beter dan die onzekerheid. We zaten daar te wachten, en het viel ons op dat er overal op die afdeling al lichten uitgingen.

Natuurlijk iedereen ging op tijd naar huis, zo vlak voor de kerstdagen, maar op een gegeven moment viel het ons op dat wij alleen nog zaten te wachten in de wachtruimte.

En toen konden wij naar binnen.

De uitslag was helaas niet goed uit de biopten bleek dat manlief  kwaadaardige prostaatkanker heeft .  I.v.m. de eerder geconstateerde groeiende klieren zijn ze bang voor uitzaaiingen, en moet er nog verder onderzoek (PET scan PSMA, in Arnhem of Amersfoort) gedaan worden alvorens de behandeling kan worden bepaald. Ze richten zich vooral op die klieren.

Het is niet helemaal duidelijk of het gaat om uitzaaiingen van de prostaat, of om mogelijke uitzaaiingen van de Dikke darmkanker. al lijkt dat onwaarschijnlijk. Er wordt in ieder geval geopereerd en mogelijk bestraling, en dat hangt dus af van de uitkomst van het onderzoek. Door middel van een boekje over de prostaat met afbeeldingen tekende hij uit wat er dan ging gebeuren .

De uroloog nam alle tijd voor ons , en hij vroeg zich af of er al eens een gen onderzoek was gedaan. Aan het einde van het gesprek kreeg manlief het boekje mee, en een kaartje met daarop de naam van een website over kanker . Hij drukte ons op het hart om vooral niet het internet af te schuimen, en de informatie over prostaatkanker alleen op de website kanker.nl te zoeken.

Manlief krijgt een oproep, maar ze hebben geen idee hoe lang dat duurt. Zodra de uitslag bekend is wordt dit in een MDO besproken . Tijdens dat overleg nemen artsen uit Amsterdam middels een video conference ook deel aan dat overleg. Daarna krijgt manlief weer een afspraak met de uroloog.

Toch wat verdoofd en aangeslagen, gingen we richting huis. Manlief besloot onderweg nog even zijn kerstpakket op te halen, die een collega voor hem had meegenomen naar haar huis. Daarna zouden we naar huis gaan, even een boterham eten en dan onze dochters inlichten. Maar alles liep weer anders dan wij het hadden uitgedacht .

Na een uitputtende dag, had ik vanavond naast alle mailtjes, appjes en telefoontjes, tussendoor ook nog eens de zorg over 8 berichten van RTV Veluwezoom die geplaatst moesten worden op de website.

Omdat we de bui al zien hangen, heb ik ook nog maar even het team van DeGoedeZaak gemaild, dat manlief en ik vanwege persoonlijke omstandigheden de eerstkomende afspraak, en ook de eventuele daarop volgende afspraken verstek moeten laten gaan.