Bloedrode supermaan, bloedmooi !

Vannacht opgebleven, om de bijzondere bloedmaan mee te maken, ook al waren de vooruitzichten niet echt rooskleurig, want er zou in de loop van de nacht bewolking het land binnentrekken.

Iedere maand ontstaat er een volle maan. Soms is er ook sprake van een supermaan, de maan staat dan dichter bij de aarde dan normaal, en daardoor lijkt het alsof de maan groter en feller is. Deze maand was er een bijzondere situatie,  omdat het ging om een maansverduistering die samenviel met een supermaan. Daardoor was er een grote rode volle maan zichtbaar, die ook wel bloedmaan genoemd wordt.

De rode gloed van die volle maan komt door het feit dat de aarde de zonnestralen tegenhoudt en de maan het licht dus niet terug kan kaatsen naar de aarde. Maar op de 1 of andere manier gaat het zonlicht wel langs de aarde, en daardoor komt het dat de maan niet donker wordt, maar een donkerrode gloed krijgt.

De maan was gisteravond echter heel goed zichtbaar, en bijzonder fel, maar om 1.00u was de situatie totaal anders. Dikke bewolking bewoog zich om de maan heen, gek genoeg niiet ervoor. Het werd ondanks de bewolking steeds kouder, en er ontstonden rare schaduwen in de tuin door het felle licht. De lucht zag er eigenlijk een beetje angstaanjagend uit , met af en toe een grote wazige grote rode ring om de maan heen.

Bloedmaan

Bloedmaan

Rond 03.00u bewoog zich toch sluierbewolking voor de maan langs, maar de maan was nog steeds goed zichtbaar. Een half uur later was er een stukje van de bovenkant van de maan verdwenen. Om iets naar 4.00u was er al een heel groot gedeelte van de maan weg, en werd er al iets van een rode gloed zichtbaar, en heel opvallend de Kauwtjes in hun slaapboom verderop begonnen onrustig te worden.

Ik besloot manlief wakker te maken, ook al hadden we dat niet echt van te voren afgesproken. Dit moest hij toch ook met eigen ogen kunnen zien.

Het was prachtig en heel bijzonder om dit te kunnen zien. De rode gloed was jammer genoeg net iets te weing licht voor mijn camera om een scherpe foto van de bloedmaan te maken. Maar goed door de foto’s met de video opname te mixen toch een leuke herinnering aan deze nacht overgehouden. Het einde hebben we niet meer meegemaakt, want toen was er een plaatselijke verduistering, want de oogleden werden steeds zwaarder.

In 2033.is er weer een kans om de bloedmaan te zien.


( https://anneliesnatuurlijk.nl embedded video’s van Youtube op de website. Daartoe is de ‘Privacymodus inschakelen’ aangevinkt. Dit betekent dat YouTube geen informatie opslaat tot het moment dat u de video gaat bekijken )