Afspraak met de oncoloog

Vanmiddag had manlief zijn eerste afspraak met zijn nieuwe specialist, de oncoloog.

De eerste 1e indruk van manlief van de oncoloog; een heel erg prettige man, en heel duidelijk in de uitleg, en daar kan ik mij wel bij aansluiten.

Manlief gaat nu een middel krijgen om kwaadaardige celwoekeringen tegen te gaan, de Suprefact injecties blijven daarnaast bestaan.

Er waren eigenlijk twee keuzes maar de oncoloog prefereert het middel Abirateron 1000mg. Nadeel van het andere middel Enzalutamide is amnesie en duizeligheid met als gevolg veel valpartijen, en daardoor botbreuken (de botten worden poreus door de aantasting van de kanker ) .

Met Abirateron is de kans wel iets groter op een hartinfarct. Het middel heeft veel bijwerkingen, daarvoor krijgt manlief prednison. Maar prednison geeft vaak als bijwerking kalium tekort ed. En dat kan problemen met je hart kan geven. Gelukkig slikt manlief nog de nodige medicatie om een infarct te voorkomen. Manlief krijgt iig er ook nog een maagbeschermer erbij.

Het is kiezen tussen 2 pittige middelen, meer keuzes heb je niet !   De bestaande bloedarmoede is ook besproken, dat zie je vaker bij prostaatkanker (medicatie). Het is gelukkig nu nog heel lichte bloedarmoede , en er hoeft nog niet acuut wat aangedaan te worden.

Botversterkende medicijnen wil de oncoloog nu nog niet voorschrijven, omdat die een kaakvergroeiing kunnen veroorzaken.

Hoe lang de nieuwe pillen meestal hun werk doen, kon de oncoloog niets op zeggen, het is bij iedereen verschillend gaf hij aan . Over een maand (het zal niet precies zijn ivm de feestdagen) moet manlief weer op consult komen . Dat consult blijft vooralsnog iedere maand , maar als de PSA zakt, is het de bedoeling dat de consulten na 3 maanden gaan.

Hoe dan ook, alles is goed doorgesproken met de arts, hij had alle tijd voor ons . Over een goeie maand moet manlief weer terugkomen, en tussendoor belt de oncoloog nog over de uitslag van het bloedonderzoek van vandaag . Want voor dat we naar huis konden mocht manlief eerst weer bloed afgeven in het lab voor onderzoek.

We hebben zo vermoeden dat we op de verjaardag van onze jongste dochter weer mogen aantreden bij de oncoloog , iig een week daarvoor, mag manlief ook weer bloed prikken.

Wachtruimte Oncoloog Gelre ziekenhuis

Wachtruimte Oncoloog Gelre ziekenhuis